11 Nisan 2008 Cuma

@ Hz İsa’nın dili bu köyde yaşıyor

Suriye’nin başkenti Şam'a 56 km. mesafedeki Hıristiyan köyü Malula'da halen yoğun olarak Hıristiyanlar yaşamakta. Hz. İsa'nın konuştuğu dil olarak bilinen ve bu gün tamamen unutulmanın sınırına gelmiş "Aramice" konuşulmakta.

5 civarında kilise yanı sıra iki camisi olan Malula Köyünde Hıristiyan ve Müslümanlar yıllardır aynı çatı altında yaşama devam ediyor. Dağların eteklerinde kurulan Malula Köyüne her yıl binlerce yerli ve yabancı turist, köyü merak edip ziyarete geliyor.

Malula’da yaşayan vatandaşlar iki etnik grubun yıllarca kardeşçe yaşadığını ve hayatlarından memnun olduklarını ifade ederek; “Dünya’nın bir çok yerinde savaşlar oluyor, insanlar birbirlerini öldürüyor. Biz ise Malula’da kardeşçe yaşıyoruz. Başka Amerika olmak üzere çok sayıda bizi sevmeyen ülke bizi bölmek bizim aramıza fesat karıştırmak için uğraştı ama başaramadı. Biz hem Müslümanlar hemde Hıristiyanlar hayatımızdan memnunuz, bir arada yaşamayı biliyoruz.”şeklinde konuştular.

Couvent St. Serge et Vaccmus kilisesi yöneticileri de dillerini dünyada yok olmasına rağmen yaşatmaya devam ettiklerini söylediler. Kilise yöneticilerinden Muhammet Ezet; kilise olarak halkın her türlü hizmetine ihtiyaç vermeye çalıştıklarını belirterek; “bizler burada Müslüman kardeşlerimizle birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Dünya da yok olan dilimizi halen burada konuşuyor ve çocuklarımıza öğreterek yaşatıyoruz. Burada yaşanan birliktelikten yola çıkarak tüm dünyada barışın egemen olmasını istiyoruz” dedi.