13 Nisan 2008 Pazar

@ Masonlar, AB ve Parti Kapatma?

Yeni Şafak başyazarı Fehmi Koru, Taha Kıvanç adıyla yazdığı köşesinde, Barroso’nun gelmeden önce “Fransa’nın en büyük mason grubu ‘Grand Orient de France’ın Büyük Üstadı Jean-Michel Quillardet ile” bir görüşme yaptığını yazarak, bu görüşmenin Türkiye gezisiyle ilgisi olduğuna ilişkin bir komplo teorisi ortaya attı.

Bu teoriye göre, kapatılma davasının açılmasından sonra AKP’ye kuvvetli bir destek çıkan AB sözcülerinde, “demokrasi ve laiklik” konusunda “hafif tertip ağız değişikliği” vardı ve nedeni bu görüşme olabilirdi. Koru, köşesinde “Grand Orient Locası Büyük Üstadı Jean-Michel Quilardet’ni, AB Komisyonu’nun başındaki kişiyi Türkiye ziyaretinden hemen önce görme ihtiyacı duyması ne iş?” diye sordu.

Koru, bu yazının çıktığı cuma günü Barroso ile yemek yedikten sonra dünkü köşesinde “Doğru mu anladım acaba?” başlıklı ikinci yazısında, “Kapatılma davasına ilk günden beri en sert eleştirileri yapan kişi miydi, yoksa eleştiri dozunu asgariye indirmiş, laiklik vurgusunu azamiye çıkarmış gibi mi geldi size de?” diye sordu.

Koru, ilginçtir ki ağırlığı bu teze vermekle birlikte, Barroso’nun Quillardet’i “büyük üstatsan ne yapalım, Türkiye’deki biraderlerin seni görevlendirmişse ne olmuş. Bizim tavrımızı localar mı belirleyecek” diye pişman etmiş de olabileceğini de bir olasılık olarak kayda geçirdi. Barroso gezisi pek çok tartışmayla kapanırken, şu sorunun yanıtı hâlâ aydınlanmış değil.