14 Nisan 2008 Pazartesi

@ Masonlardan Ermeni diasporasına destek

FRANSIZ masonları, Türkiye'ye sözde soykırımı kabul etmesi amacıyla baskı uygulamak için harekete geçti. Daha önce türban konusunda yaptığı yasak yanlısı açıklamalarla dikkatleri üzerine çeken `Fransa Büyük Doğu Locası'nın üstadı' Jean-Michel Quillardet, 24 Nisan tarihinde Paris'te sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili konuşma yapacak. Konuşma, `soykırımı anma günü' için Ermeni diasporasınca yapılması öngörülen çok sayıda etkinliğin içerisinde yer alıyor.

İlk kez 2005 yılında DHA'ya yaptığı açıklamada türban yasağının yetersiz olduğunu ve kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyleyen Jean-Michel Quillardet, kısa süre önce bir Türk gazetesinde yer alan demecinde bu yöndeki görüşünü yinelerken Türkiye'deki Özgür Masonlar Büyük Locası'na, Ermeni Soykırımı konusunda yeni çalışmalar yapmasını önerdiğini belirtmişti. Fransa'nın Yahudi soykırımını geç de olsa tanıdığını söyleyen Quillardet, Türkiye'nin de Ermeni soykırımı konusunda benzer hareket etmesini beklediklerini anlatırken zamanında, Fransa'da Ermeni soykırımının kabul edilmesine yönelik çalışmalarda bulunduklarını vurgulamıştı.

Türkiye'deki Özgür Masonlar Locası'nın bu konuda nasıl girişimde bulunacağı belli olmadı. Fransa'da Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasanın Büyük Doğu Locası tarafından da desteklenmesi, 2007 yılında Özgür Masonlar Locası Üstadı Hüseyin Özgen tarafından protesto edildiği hatırlatıldı. Özgen, Quillardet'yi konuyla ilgili olarak suçlarken kendisine, sözde Ermeni soykırımı konusuyla ilgili olarak, "Ben Fransa'ya gelir de yepyeni belgeler sunarsam, bir kardeşin şikayeti halinde beni hapse mi atacaksınız?" diye sormuştu. Bu olayın Türk-Fransız masonları arasında kopmaya sebep olduğu ifade edilmişti. Özgen'in soykırım konusundaki bu tavrının, Talat Paşa'nın, Türk masonlarının ilk büyük üstadı sayılmasıyla ilgili olduğu düşünülüyor. Hatırlanacağı gibi Talat Paşa,15 Mart 1921'de Berlin'de Sogomon Tehliryan adlı bir Ermeni komitacı tarafından öldürülmüştü.

Jean-Michel Quillardet 24 Nisan günü konuşmasını, Paris'teki `Ermeni Soykırımı Anıtı' olarak da bilinen Komitas Anıtı önünde yapacak. Toplantıda henüz bazı Fransız politikacılarının da bulunması bekleniyor. Anıt etrafında toplanacak olan Ermeniler, konuşmaların ardından ünlü Champs-Elysees Caddesi'nde bulunan ve Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu'na bağlı olarak çalışan Turizm ve Kültür Müşavirliği bürosuna doğru yürüyüşe geçecek.

Sözde `Soykırımı Anma günü' organizasyonunun afişlerinde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Hrant Dink'in fotoğrafı da bulunduruluyor. 23 Nisan günü, Ermeni Soykırımı'nı tanımasıyla ünlü Soykırım Karşıtları Derneği Başkanı Ali Ertem'in de davetli olduğu ve Ermeni gençlerince Notre Dame Katedrali'nin önünde gerçekleştirilecek konserle başlayacak olan Soykırımı Anma organizasyonu, 27 Nisan tarihinde noktalanacak.