31 Mayıs 2008 Cumartesi

@ Hristiyanlar Islam'ı anlatacak!

“Pakistan, Afganistan, Endonezya ve Türkiye’deki gerçek İslam hoşgörü resmini yansıtmak istiyorum”. Bu sözler LibForAll Vakfı Başkanı Holland Taylor’a ait. Taylor, Hıristiyan bir Amerikalı.

Endonezya ve Amerika kaynaklı organizasyon, İslam’ın dünyada daha iyi anlaşılması için 26 bölümlük bir dizi projesine başladı. Taylor projenin amaçlarını şöyle sıralıyor: “Dini hoşgörüsüzlükle savaşmak, şiddeti reddedip hoşgörüyü desteklemek ve İslam’la ilgili gerçekleri ortaya sermek.”

Proje dünya genelinde birçok hükümet ve hükümet dışı kurumla birlikte uyum içinde çalışarak oluşturuldu. Taylor, projenin AB fonlarıyla desteklenmesiyle ilgili anlaştıklarını da belirtiyor.

Taylor, Amerikan yönetimiyle ilişkiyi şiddetle yalanlıyor ve ABD yönetimi hakkında “Onların dünyadaki reformu ve nefretin yayılmasını engellemeyi henüz anlayamadıkları” yorumunda bulunuyor.

LibForAll, 1990 yılında Amerikan telekom patronu Taylor ve önceki Endonezya başkanı Abdurrahman Vahit tarafından ortaklaşa kuruldu. Oluşumun amacı, İslam’ın hoşgörülü ve barışsever olduğunu göstererek, dünyadaki aydınlanmış Müslüman liderleriyle bir sinerji yaratmak.

Taylor, TV programının ana temasının, genellikle yanlış anlaşılan konular ve yanlış tanımlanan terminolojiler olduğunu söylüyor. Taylor, “Cihat ve diğer dinlerden insanlarla ilişkiler üzerinde duracağız. Aynı zamanda Batı’da sürekli yanlış tercüme edilen ayetlerin gerçek açıklamalarını vereceğiz” diyor.

Kahire’de çekilen 7. bölümde yer alan el-Ezher İmamı Şeyh Muhammed Seyyit Tantavi, diğer dinlerden insanlarla iyi ilişkiler kurulması ve İslam tebliğinin barışçı yollarla yapılmasıyla ilgili ayetlere işaret ediyor.
.
Şeyh Tantavi, bu bölümde cihadında anlamını açıklıyor. El-Kaide tarafından sıklıkla kullanılan ve terör-karşıtı uzmanlar ve medya tarafından “kutsal savaş” olarak çevrilen cihat aslında birçok Müslüman için ruhsal bir gayreti simgeliyor. Tantavi, “Cihadın sadece kutsal savaş olarak göstermek büyük bir hatadır” sözüyle bu ayrımı vurguluyor.

Dizilerin çekimi bittiğinde diğer dillere çevrilerek Batı’daki TV kanallarında yayınlanacak. Bu kanalların çoğunun ön anlaşma yaptığı da bildiriliyor.

Vakıf Başkanı Taylor, Almanya’nın bu diziyi yayınlayan ilk ülke olmak istediğini aktararak şöyle konuşuyor: “Her zaman İslam’ın gerçekte ne olduğunu göstermek istemişimdir”