20 Mayıs 2008 Salı

@ Çin'deki müslüman depremzedeler...

Çin'i 12 Mayıs'ta vuran 7,9 büyüklüğündeki deprem, Çinli Müslümanlar için de büyük bir felakete sebep olmuş. Depremde en çok kaybın verildiği Beichuan'daki 600 Çinli Müslüman'dan 400'ü ölmüş. Geriye kalanlar ise Mianyang şehrindeki bir stadyumda diğer Çinlilerle birlikte yaşam mücadelesi veriyor.

Yaklaşık 20 bin depremzedenin bulunduğu bu stadyumdaki insanların tek isteği başlarını sokabilecekleri bir ev kurmak. 200 kadar Çinli Müslüman'ın da sığınabileceği emniyetli tek yer burası. 4 aylık bebeğiyle burada bulunan Yü Ying (29), kocasının ağır yaralı olarak hastanede bulunduğunu, kendisinin de bebeğiyle burada çaresizce beklediğini ifade etti. Yü, deprem anında çöken binanın üçüncü katında bulunduğunu ve ilk iki kattakilerin öldüğünü söyledi. "Rabb'im bizi korusun ve yeniden bir ev kurmamızı nasip etsin." diyen Yü, devletin ve Müslümanların kendisine yardım etmelerini istedi. Depremden yaralı olarak kurtulan ve sürekli, "Her şeyimizi kaybettik, geri gidemiyoruz.'' diyerek ağlayan bir diğer Müslüman depremzede bayan Ding Qinghui (50), 80 yaşındaki kayınvalidesi ve bir kızıyla kurtulduklarını, diğer tüm yakınlarını kaybettiğini aktardı. Kamptaki yardım çalışmalarını organize edenlerden imam Ma Lianglu ise hükümete ve Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) sağladığı yardımlar ve verdiği destekten dolayı teşekkür ederken dünya Müslümanlarından yardım beklediklerini vurguladı. İmam Ma, yardımın hükümet kontrolünde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağından şüphe duymadığını sözlerine ekledi.

Müslümanlar, kampta dağıtılan yiyecekleri helal olmadığı için yiyemiyor. Müslüman depremzedelerin bu sorununu ise Mianyang'daki dindaşları çözmüş. Stadyumda dağıtılan yemekleri yiyemeyen 200 Müslüman din kardeşlerinin getirdiği yemeklerle karınlarını doyurmaya çalışıyor. Çevre şehirlerdeki Müslümanlar da bu girişime destek veriyor. Müslümanların yaptığı yardımlar stadyumdaki komünist partili yetkililerin de takdirini kazanmış. Depremde hasar gören inşaat halindeki camilerini onarmak yine Mianyang Müslümanlarının öncelikleri arasında yer alıyor. Stadyumda akşamları depremzedeler, kurulan dev ekranlarla film ya da deprem haberlerini izliyor. Stadyum dışındaki halk, her gün artçıların hissedildiği şehirde korkudan arabaların içinde ya da yolların kenarına kurdukları çadırlarda kalıyor.