1 Mayıs 2008 Perşembe

@ Irak'ta 1,5 milyon kişi ölmüş!!!

İngiliz kamuoyu araştırma şirketi Opinion Research Business (ORB), ABD'nin 2003 yılındaki işgalinden sonra Irak'ta ölenlerin sayısının 1 milyondan fazla olduğunu bildirdi.

2414 yetişkinle yüz yüze görüşmeler yapan ORB, Irak'taki insanların yüzde 20'sinin şiddet olayları ve çatışmalar yüzünden hane halkından en az birisini kaybettiğini belirtti.

Araştırmacılar, Irak'ta en son 1997 yılında yapılan nüfus sayımına göre ülkede 4 milyon 50 bin hanenin olduğuna dikkat çekerek, ORB'nin bu veriden yola çıkıp, Irak Savaşı'nın başladığı 2003 yılının mart ayından beri ölenlerin sayısını yaklaşık 1 milyon 30 bin kişi olarak hesap ettiğini kaydetti.

ORB, geçen yılın ağustos ve eylül aylarında yapılan araştırmanın hata payının yüzde 1.7 olduğunu, ölenlerin sayısının en az 946 bin 258, en çok 1 milyon 120 bin kişi bulunduğunu, ortalamanın da 1 milyon 30 bin kişi olarak tahmin edildiğini bildirdi.

ORB, başlangıçta ölenlerin sayısının 1 milyon 200 bin kişi hesaplandığını, ancak araştırmanın daha kapsamlı olması için kırsal bölgelerde daha fazla araştırma yapmaya karar verildiğini kaydetti.

Şirket, araştırmanın Irak'ın 18 vilayetinden 15'ini kapsadığını, araştırma yapılmayan vilayetlerin ikisinin Irak'ın en tehlikeli bölgelerinden Anbar ile Kerbela olduğunu, yetkililerin çalışma izni vermemesi nedeniyle kuzey vilayeti Erbil'de de araştırma yapılamadığını belirtti.

Bush'un sözde barış getirdiği Irak'ta sonuçta 1.5 milyon müslüman yaşamını yitirdi.Kadın çocuk demeden her Iraklıyı potansiyel terörist gören ABD askerleri, bir yanda böyle büyük bir katliam yaparken diğer yandan da kendileri hergün yeni yeni kayıplar veriyorlar.

Hiçbir zaman gerçeği yansıtmayan ABD Ordusu'nun açıklamalarına göre Irak'ta 4 bin 100 ABD askeri ölürken çoğu sakat kalmış olan 25 bin civarında da yaralı var.

Ancak ABD ordusunun esas kaybı sağ olan askerlerinde.

Irak'ın zorlu şartlarında can derdine düşen ABD askerleri her gün nereden geleceğini bilemedikleri bir kurşun veya yola döşenen bombanın kabusuyla yaşamaktan akıllarını yitiriyorlar.

Yapılan bir araştırmada Irak'tan ülkelerine sağ dönen bu askerlerin yüzde 75'ninde ağır travmaya bağlı psikolojik rahatsızlıklar tespit edildi.