13 Mayıs 2008 Salı

@ Masonların, adalet sistemindeki etkisi...

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Büyük Üstad'ı Kaya Paşakay hakkındaki yolsuzluk dosyası ne hukuk dinliyor ne adalet.. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda 2006 yılında başlayan yolsuzluk tartışması bitmek bilmiyor. Dernek statüsündeki locada 320 bin YTL yolsuzluk tespit eden Mülkiye müfettişleri, Büyük Üstad Kaya Paşakay ile 2 üst yöneticinin yargılanmasını istedi. Ancak savcılığa yapılan suç duyurusu, aradan 18 ay geçmesine rağmen hâlâ işleme konulmadı. Kendi disiplin kurallarını uygulayan loca ise usulsüz harcamayla itham edilen Kaya Paşakay, Genel Sekreter Koray Darga ve Genel Sayman Prof. Dr. Ali Sait Sevgener'i Mart 2006'da ihraç etti.

Bu karara imza atan dönemin büyük üstadı Asım Akin'in avukatı Ferda Çelebi, yolsuzlukla ilgili dosyanın 28 Eylül 2006'dan beri Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nda beklediğini vurguluyor. Çelebi, "Bu kadar süre içinde hiçbir işlem yapılmaması anormal bir durum." iddiasında bulunuyor.

Locadaki karşılıklı suçlamalar, 2 yıl önce medyaya yansımıştı. Haberlere konu olan yolsuzluk iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı Müfettişi İbrahim Kapaklıkaya locayı denetleyerek, 2 ayrı tevdi raporu ile Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak aradan bir buçuk yıl geçmesine rağmen ne dava açıldı ne de Paşakay ile diğer şüphelilerin ifadesine başvuruldu.

Paşakay'ı yolsuzluk iddiasıyla locadan ihraç eden dönemin Büyük Üstadı Asım Akin'in avukatı Ferda Çelebi, "Dosya 28 Eylül 2006'dan beri bekletiliyor. Bu kadar uzun süre hiçbir işlem yapılmaksızın beklenmesi anormal bir durum." diyor. İhraç edilen masonlardan A. Sait Sevgener ise, "Savcının ifademize başvurması lehimize olur. Çünkü müfettiş raporlarındaki hususlardan bizim bir endişemiz yok." diye konuşuyor. Loca'da geçtiğimiz yıl yapılan genel kurulda Paşakay'a yakın olduğu belirtilen Salih Evcilerli, Büyük Üstad seçilmişti. Paşakay karşıtları, yolsuzluk konusunda somut bir mahkeme kararı bulunmaması sebebiyle 3 üst düzey 'birader'e iade-i itibar yolunun açılmasından endişe ediyor.