7 Mayıs 2008 Çarşamba

@ "Türkiye, demokrasisi ile İslam dünyası için bir ilham kaynağıdır"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "AK Parti'nin sadece dindar insanların değil, ortalama Türk'ün partisi olduğunu" söyledi ve "Türkiye, demokrasisi ile İslam dünyası için bir ilham kaynağıdır" dedi.

Erdoğan, Amerikan Newsweek dergisi muhabiri Owen Matthews'un sorularını yanıtladı.

AK Parti'nin kapatma davasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesine savunmasını sunduğu günün sabahı Erdoğan'ın Newsweek dergisinin sorularını yanıtladığı belirtilen söyleşinin başında, kapatma davası hatırlatılarak, "Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yaz büyük üstünlük elde edilen seçim zaferine rağmen siyasi hayatı için mücadele veriyor" yorumuna yer verildi.

Başbakan Erdoğan, "İslam ve modernlik bir arada var olabilir mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Türkiye, İslam, demokrasi, laiklik ve modernlik arasında bir denge sağlayarak, insanların hiçbir zaman başarılamayacağını söyledikleri bir şeyi başardı. (Hükümetimiz) dindar bir insanın laiklik fikrini koruyabileceğini gösteriyor. Batıda AK Parti, her zaman 'kökleri İslam'a dayalı' bir parti olarak gösteriliyor. Bu, doğru değil. AK Parti, sadece dindar insanların partisi değil, biz ortalama Türk'ün partisiyiz. Etnik milliyetçiliğe, bölgesel milliyetçiliğe ve dini şovenizme kesinlikle karşıyız. Türkiye, demokrasisi ile İslam dünyasının geri kalanı için bir ilham kaynağıdır."

Erdoğan, bir başka soru üzerine, ne politikacıların, ne de İslam bilginlerinin "İslam'ın modernleşmesine ilişkin tartışmalara" girme haklarının bulunduğunu, ancak Müslümanların modern toplumdaki yeri ve modern hayata katkıları konusunda konuşabileceklerini ifade etti.