10 Haziran 2008 Salı

@ Avrupa ve Abd'nin müslümanlara bakışı...

İslam Konferansı Teşkilatı’nın yayınladığı bir raporda, Avrupa’daki Müslümanların Amerikan Müslümanlardan daha fazla ayrımcılığa tabi tutulduğu bildirildi.

Raporda, Avrupalı Müslümanların siyasi hayata katılımda ve temel hakları konusundaki ayrımcılığa tabi tutulmasının çok açık olduğu ifade edilirken, Avrupa'ya oranla Müslümanların siyasi ve sivil hayatta daha iyi olduğu Amerika'da da İslamofobya'nın yükselişte olduğu kaydedildi.

Raporda, Dünya Ekonomik Forumu tarafından Ocak 2008'de gerçekleştirilen araştırmaya da göndermede bulunularak, Avrupalıların Batı ile İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini bir tehdit olarak gördüğüne dikkat çekildi. Danimarka'da yüzde 79, İtalya'da yüzde 67, Hollanda'da yüzde 67, İspanya'da yüzde 68, İsveç'te yüzde 65 ve Belçika'da yüzde 59'luk kesim İslam ile Batı arasındaki etkileşimin bir tehdit olduğu görüşünü dile getirmişti.

Avrupalıların İslam'ı ve Müslümanları kendi kültürlerine bir tehdit olarak gördüğüne vurgu yapılan raporda, Avrupa'ya kıyasla Amerika'da yüzde 70 ve Kanada'da yüzde 72'lik kesimin Batı ve İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin kendi yararlarına olacağını düşündüğü bildirildi.

Raporda, Batı'da bilgisizlikten kaynaklanan, İslam'ın kılıçla yaşanan ve terörist eylemler gerçekleştiren bir din olarak algılandığına dikkat çekildi.