10 Haziran 2008 Salı

@ MGK'dan İlahiyat Fakultesi...

Diyanet İşleri Başkanlığı, Başkanlığın Van’da yapılan il müftüleri toplantısının sonuç bildirgesine de giren proje, Türkiye’de uluslararası boyutta bir ilahiyat fakültesi kurulmasını öngörüyor.

Akşam’ın haberine göre fakülte, eski Osmanlı coğrafyası ile Türk cumhuriyetlerini hedef kitlesi olarak belirledi. Yeri ve zamanlaması konusunda bir kesinlik bulunmayan projenin temellerinin, 2007 yılındaki bir MGK toplantısında atıldığı ve burada Diyanet’in çalışma yapması konusunda görüş birliği oluştuğu öğrenildi. Proje, İl müftüleri sonuç bildirgesine, “Türkiye’nin dini tecrübesini, birikim ve bakış açısını dış dünyaya taşıyacak, özellikle Avrasya coğrafyasına yönelik bir Uluslararası İlahiyat Fakültesi’nin kurulması önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir” şeklinde girdi. Türkçe ile birlikte Arapça ve bir Batı dilinin çok rahat konuşulup yazılacak bir düzeyde öğretildiği ve din alanında çağdaş dünyanın ihtiyaç ve beklentilerini önceleyen bir müfredat için hazırlık yapıldığı da kaydedildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da düzenlediği basın toplantısında uluslararası ilahiyat fakültesinin doğru dini bilgiye dayalı, 21. yüzyılı okuyan bir eğitim vereceğini anlatarak, şunları söyledi: “Böyle bir fakülte özellikle Balkanlardan ve Kafkasya’dan Rusya içindeki özerk, yarı özerk Türk topluluklarından ve Türk cumhuriyetlerinden çocuklarımızın Türkiye’ye gelmesi, daha güneylere inmemesi ve Türkiye tecrübesini tanıması açısından fevkalade önemlidir.”

Bu gelisme, hilafet döneminde Osmanlı'da olan dini otoritenin, duyulan ihtiyaç sebebiyle tekrar oluşturulmasının ilk adımı olarak görülüyor.