4 Haziran 2008 Çarşamba

@ Radikallere karşı ılımlılar...

İngiltere hükümeti, ülkedeki Müslüman toplulukların radikalleşmelerini engellemek için yeni bir strateji benimsiyor.

Yeni stratejiye göre, radikal İslamcı örgütlerin etkisi altında kalan bireyler hakkında kovuşturma başlatmak ve onları cezalandırmak yerine bu kişilerin terapi almaları sağlanacak.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yeni stratejinin amacı, ideolojik anlamda "kırmızı çizgi"leri aşan ancak henüz bir suç işlememiş kişilerin, tekrar "makul" görülebilir sınırlara geri çekilmesi olduğu söyleniyor.

Bu amaçla, İngiltere'de polis teşkilatı ve belediye meclislerine, halkın radikal görüşlere eğilim göstermesini önlemeye yönelik öneriler içeren yeni bir kılavuz dağıtıldı.

72 sayfalık kılavuz, "ılımlı" Müslümanlara destek vermenin ne kadar gerekli olduğuna dikkat çekiyor, ayrıca aşırılık yanlısı ideolojiye karşı "direnç" geliştirilmesine katkı sağlayacak olumlu rol modelleri teşvik ediyor.

Hükümetin terör suçu olarak tanımladığı suçlarla mücadele planı çerçevesinde, 12,5 milyon sterlinlik bir bütçeyle 'ılımlı Müslüman' gruplar desteklenerek, Müslüman gençlerin radikalleşmeleri süreci tersine çevrilmeye çalışılacak.

Yeni stratejiyi açıklayan İçişleri Bakanı Jacqui Smith, "Giderek aşırı görüşlerin etkisi altında kalıp şiddet içeren fikirleri benimseyen insanları bu yoldan geri çevirecek, onlarla bu fikirleri tartışabilecek yol göstericileri yan yana getirmek daha iyi bir sonuç verecektir," dedi.

Hükümetin aşırı İslamcılara karşı ılımlı Müslümanları destekleme ve onlar aracılığıyla, radikalleşen gençlere bir tür terapi sağlama fikrine, eleştirel yaklaşanlar da var.

Müslümanların olumsuz bir şekilde tasvir edilmeleri aleyhine kampanya yürüten Birmingham Üniversitesi'nden Muhammed Khan bunlardan biri ve hükümetin bu planı yürütürken kullandığı dili ve koyduğu hedefleri dikkatle seçmesi gerektiğini vurguluyor.

Muhammed Khan, "Bence hükümetin genç Müslümanlarla çalışmalar yürütmek için yatırım yapması çok iyi. Ancak bu projenin başarılı olabilmesi için, neyi hedeflediğine ve nasıl bir dil kullandığına çok dikkat edilmeli. Bu projenin varlığı bile Müslüman bireylerin terör eylemlerine diğer bireylerden daha eğilimli oldukları varsayımını barındırıyor. Bence bu haksızlık." diye konuştu.