26 Haziran 2008 Perşembe

@ Rusya, Müslüman olmak istiyor...

Daha önce İslam Konferansı Teşkilatı’na başvurarak gözlemci statüsü kazanan, televizyonlarında Arapça yayına başlayan ve İslami eğitim kurumlarının açılmasını teşvik eden Rusya, İslam dünyasıyla daha fazla ilişki kurmak istiyor.

Önceki gün Moskova’da yapılan ‘Rusya ve İslam Dünyası Konferansı’nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ülkesinin dış politika önceliklerinin başında İslam dünyası ile ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi.

Rusya’nın yüzyıllardır çok etnikli ve çok dinli bir devlet olduğunu söyleyen Lavrov, ülkesinin 2005 yılında gözlemci olarak katılmaya başladığı İslam Konferansı Teşkilatı’nda daha aktif rol almak istediğini belirtti.

Ülkesinin İslam kültürünün desteklenmesi ve bilimsel çalışmaların yapılması için finansal katkıda bulunduğunu kaydeden Lavrov, İngilizce yayın yapan devlet televizyonu ‘Russia Today’in Arapça yayın da yaptığını bildirdi.

Rusya ve İslam ülkelerinin dünyadaki gelişmelere aynı yaklaştığını ifade eden Lavrov, Moskova’da yakında ‘Arap ve İslam Kültürü Merkezi’nin kurulacağı müjdesini de verdi.

Rusya’daki iki gün sürecek olan uluslar arası ‘Rusya ve İslam Dünyası Konferansı’na Türkiye, Amerika, Kanada, Fransa, İngiltere, Mısır, Fas, Hindistan, Bangladeş, Tacikistan, Filistin, Yemen, Senegal, Suriye, İran Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Endonezya, Çin, Lüksemburg, Ürdün ve Tunus’tan birçok akademisyen katılıyor.