20 Ağustos 2008 Çarşamba

@ Avrupalının Türk korkusu

İngiliz Financial Times gazetesi, Andrew Wheatcroft tarafından kaleme alınan ve Avrupadaki Türk korkusunu değerlendiren Kapıdaki Düşman adlı bir kitabı tanıttı.

Haberde, kitapta, Avrupa’nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yönetmiş Habsburg Hanedanı ile Osmanlılar’ın uzun bir süre neden savaştıkları ve sonunda neden savaşmayı bıraktıkları sorusuna yanıt arandığı kaydedildi. Yazarın Türk korkusunun izlerini 1071 Malazgirt Savaşı’na kadar sürdüğü belirtilerek, Türk savaşçıların amansız gaddarlığıyla ilgili imaj oluştuğu ve bu imajın İstanbul’un 1453’de alınması ile perçinlendiği belirtildi.

‘VİYANA KUŞATMASI’ KORKUSU

Kitabın asıl odak noktasının bu eski savaşlar değil, Osmanlı’nın 1683’te Viyana’yı almak için yaptığı kuşatma olduğu belirtildi. Kitabın en ilginç bölümlerinden birinin savaşın nasıl başladığı ve uzun süren Osmanlı-Habsburg karşılaşmaları sırasında nasıl bir değişime uğradığı bölüm olduğu belirtildi. Gazete, yazarın iki konuyu karıştırdığını belirterek, bunların Hristiyan Avrupa’nın Osmanlı İmparatorluğu’ndan ve günümüzün modern Türkiye’sinden korku duymaları ve Batı’nın militan İslam’dan duyduğu korku olduğunu bildirdi. Haberde, bazı insanların, Türkler’in AB’ye girmeleri durumunda, Viyana’da yaşadıkları yenilginin tersine çevrilmesi anlamına geleceği konusunda ısrarcı oldukları belirtildi.