18 Ağustos 2008 Pazartesi

@ Başkan adaylarıyla dini sohbet...

ABD'de Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan Adaylığını Garantileyen Barack Obama ve John Mccain, Güney California'da Bir Evanjelik Rahibin Konuğu Olarak, Hristiyanlığın Kendileri İçin Ne Anlama Geldiğinden, Eşcinsel Evlilik, Kürtaj ve Dış Politika Konularına Kadar Bir Çok Soruyu Yanıtladı.

ABD'de Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını garantileyen Barack Obama ve John McCain, Güney California'da bir evanjelik rahibin konuğu olarak, Hristiyanlığın kendileri için ne anlama geldiğinden, eşcinsel evlilik, kürtaj ve dış politika konularına kadar bir çok soruyu yanıtladı.
''Bir Amaca Yönelmiş Hayat'' adlı çok satan kitabın yazarı ve Saddleback Kilisesi'nin rahibi Rick Warren, geniş bir evanjelik dinleyici kitlesinin önünde önce Obama'yı karşısına alarak sorular yöneltti.


ABD'de evangelik kilisesinin desteği, başkan adaylarının seçimi kazanmasında önemli rol oynayabiliyor.

Evanjelik rahip, ilk soru olarak her iki lidere de, Hristiyanlığın kendileri için ne anlama geldiğini sordu. Obama, ''İsa peygamber benim günahlarımı ödemek için öldü ve ben kurtarılmış oldum. İsa, her an benimle beraber yürüyor'' dedi.

McCain de aynı soruya, ''Bu benim için, kurtarılmış ve bağışlanmış olduğum anlamına geliyor. Bizim inancımız, sadece Amerika'yı değil bütün dünyayı kapsıyor'' dedi.

Hayatta etik olarak en büyük kişisel başarısızlıklarının ne olduğu sorusuna karşılık, adaylardan 46 yaşındaki Obama, gençken uyuşturucu ve alkol kullanmasını örnek gösterdi. Obama, ''Kendimle o kadar meşguldüm ki, başka insanları düşünmüyordum'' dedi. McCain ise, ilk evliliğindeki başarısızlığını gösterdi ve kendisinin kusurlu davrandığını kaydetti.

ABD'nin en hassas konuları arasında yer alan kürtaj ve eşcinsel evlilik konularındaki sorular adayları zorladı.

Obama, kürtaj konusunda kadının seçme hakkı olması gerektiğine inandığını belirtti ancak ABD'de kürtaj oranını düşürmeyi amaçladığını kaydetti.

Eşcinsel evlilik konusunda ise Obama, ''Evlilik, bir kadın ve bir erkek arasındaki birliktir. Bir Hristiyan olarak benim için kutsal bir birliktir. Tanrı da bunun bir parçasıdır'' diye konuştu. Aynı cinsten medeni birlikleri desteklediğini söyleyen Obama, ''O görüşü paylaşmasam bile, başkalarına da sivil haklar verilmesini kabul edebilirim'' dedi.

McCain de kürtaj konusunda kendisinin ''hayattan yana'' bir lider olduğunu ve kürtaj karşıtı politikaları destekleyeceğini söyledi.

Eşcinsel evlilik konusunda ise McCain, geleneksel evlilik tanımını desteklediğini belirtti. McCain, evliliğin tanımı konusunda anayasada bir değişiklik yapılmasından yana olmadığını, bu konuda her eyalete kendi yasalarını uygulama hakkı verilmesini desteklediğini söyledi.

ABD'de, 27-29 Temmuz tarihleri arasında CNN ve Opinion Research adlı kuruluşların yaptırdığı bir kamuoyu yoklamasına göre, beyazlar arasında, evanjelik seçmenlerin yüzde 67'si McCain'i destekliyor. Obama'ya bu destek ise yüzde 24.