27 Ağustos 2008 Çarşamba

@ Gorbaçov: Tarihi siyasi bir karar

Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımasına yurt içinde, başta Komünist Parti olmak üzere, Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Ortodoks Kilisesi ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezinden destek geldi.

Komünist Parti lideri Gennadiy Züganov, yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in kararını destekleyerek, ''Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığının tanınması kararı çok doğru ve kesin şekilde alınmış bir karardır'' dedi.

Abhazya ve Güney Osetya halklarının referandumlarda aldıkları kararlar göz önünde bulundurulunca Rusya'nın bunu tanımasının en doğru hareket olduğunu savunan Züganov, ''Rusya, böyle bir karar alarak uluslararası alandaki konumuna geri geliyor. Bu, jeopolitik çıkarlarımızı kararlı bir şekilde koruma şansını veren ilk adımımızdır'' ifadelerini kullandı.

Gorbaçov da yaptığı açıklamada, Rusya'nın ''bu siyasi tarihi kararının mevcut durumda alınabilecek en doğru karar'' olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Bu senaryo, Gürcistan yönetiminin Güney Osetya halkına karşı kullandığı faaliyetlerin sonucu ortaya çıktı. Her iki ülke de (Güney Osetya ve Abhazya) Rusya'ya başvuru yaparak bağımsızlıklarının tanınmasını istediler. Meydana gelen tüm olayların sorumlusu Gürcistan yönetimi, özellikle de Devlet Başkanı (Mihail) Saakaşvili'dir.''

Moskova Patrikliği Basın Merkezi Başkanı Vladimir Vigilyanskiy, yaptığı açıklamada, kararı destekleyerek, ''Bu karar, dışarıdan dayatılan bir politika değil, orada yaşayan insanların kendi isteklerinden doğan bir karardır. Rusya Devlet Başkanının bu isteği (Güney Osetya ve Abhazya'nın) gerçekleştirmesi tabii ki onları sevindirecek. Bu karar, Osetya ve Abhaz halkının istekleriyle yüzde 100 örtüşüyor'' dedi.

Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Karaçay-Çerkez Müftüsü İsmail Berdiyev de Medvedev'in kararını destekleyerek, şunları söyledi:

''Ben Güney Osetya'da bulundum. Orada olup bitenleri kendi gözlerimle gördüm. Bu gerçekten korkunç bir şeydi. Orada yaşayan insanların güvenliği açısından bu en doğru karardır. Tüm İslam dünyasının bu kararı destekleyeceğine inanıyorum. Savaş istemeyen herkes bu kararı destekleyecek.''

Liberal Demokrat Parti lideri, aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski, Rusya'nın bağımsızlıklarını tanıdığı Güney Osetya ve Abhazya'da askeri üs kurulmasına ilişkin bir anlaşma imzalaması ve bölgeye ordu birliklerini göndermesi gerektiğini söyledi.

Jirinovski, Güney Osetya ve Ahbazya'nın bağımsızlığının beş yıl önce tanınması gerektiğini belirterek, ''Böyle olsaydı, Rus askerlerin ve binlerce sivilin ölmesini önlemiş olacaktık'' dedi.