18 Ağustos 2008 Pazartesi

@ Harry Potter ayakkabısını bağlayamayacak durumda!

Milyonlarca çocuğu "büyüler dünyası"na çeken Harry Potter'ın yıldızı, uçmak dahil herşeyi yaptığı filmden çok farklı bir noktada. Ayakkabılarını bile bağlayamıyor.

İzlenme rekorları kıran Harry Potter filminin başrol oyuncusu Daniel Radcliffe, dyspraxia (hareket planlama bozukluğu) hastası olduğunu açıkladı. Hollywood'un en çok kazanan genç oyuncular listesinde ilk sıralarda yer alan Radcliffe yaptığı açıklamada, zaman zaman ayakkabısını bile bağlayamadığını söyledi. Beyninin "amaçlı hareketleri kontrol etmesinde bozukluk" olduğunu söyleyen Radcliffe, hastalığa yakalanmasının bir nedeni olmadığını, herkesin bu hastalığa yakalanma ihtimali olduğunu dile getirdi. Genç oyuncu hastalığın, insanın öğrenme yetisini de etkilediğini, yazı yazamadığını ve bu yüzden okul notlarının son dönemde çok kötü olduğunu belirtti.

Genç oyuncunun, hastalığının ilerlemesi durumunda yürümekte bile zorlanması söz konusu. Hareketlerini planlamada çok zorlandığını söyleyen Radcliffe "Hastalığımı ilk öğrendiğimde 'neden ben' diye sormadan edemedim" dedi. Oyuncunun sözcüsü ise "Çok zor bir dönem geçiriyor. Ancak şu anda hastalığın ilk aşamasında" diye konuştu.

Yorum: Allah insanı en mükemmel şekilde yaratmış, onu pek çok üstün özellikler ile donatmıştır. Yaratılmış olan tüm varlıklar içerisinde düşünme, karar verme, akletme, düşündüğü şeyi uygulayabilme, plan kurma, sonuç çıkarma gibi zihinsel fonksiyonlarıyla insanın üstünlüğü tartışmasız bir gerçektir.

Peki hiç düşündünüz mü, tüm bu üstünlüklerin aksine insan neden son derece korunmaya muhtaç bir bedene sahiptir? Neden ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçük bakteriler, virüsler bu bedene zarar verebilmektedir? Neden insan yaşamı boyunca sürekli bedenini temizlemek, ona bakım yapmak zorundadır? Ve neden insan bedeni zaman ilerledikçe yıpranmakta, yaşlanmaktadır?

İnsanlar bunları çok "doğal" şeyler sanırlar, oysa bu sayılanların her biri belirli bir amaca göre özellikle yaratılmıştır. İnsanın acizliğine ait her detay Allah tarafından özel olarak var edilmiştir. Nisa Suresi'nin 28. ayetinde bu gerçeğe şöyle dikkat çekilir: "...İnsan zayıf olarak yaratılmıştır". İnsan zayıf olarak yaratılmıştır ki, bir kul olarak Yaratıcı'sına karşı olan acizliğini anlayabilsin ve dünyanın geçici bir mekan olduğunu fark edebilsin.