13 Eylül 2008 Cumartesi

@ John McCain ve yahudi ekibi...

Kongre öncesi anketlere itibar edilecekse şayet, McCain'in son yirmi yıldır herhangi bir Cumhuriyetçi adayın aldığından çok daha fazla yahudi oyu aldığı görülüyor. Bu durumun muhtemel pek çok açıklaması vardır belki ancak en önemli etken, kampanyasını Yahudi Cumhuriyetçiler ve ılımlı yahudilerle birlikte sürdürmüş olmasıdır.

Broxmeyer, McCain'in seçim kampanyasının önde gelen sponsorlarındandı ama o aynı zamanda JINSA başkanı. McCain seçim kampanyasına destek olan Fred Zeidman, JINSA yönetim kurulu üyesi; Eric Cantor ise danışman kurulu üyesi.

McCain, Jeo Lieberman'la birlikte 2006 yılında JINSA tarafından ödüllendirilmişti.

Mark Broxmeyer: İsrail Şahini

Broxmeyer kongreye katıldığında yüzü anımsanmayabilir ama Yahudi Cumhuriyetçi kodamanlar sesinden tanıyacaklardır onu. Broxmeyer, McCain seçim kampanyasının en büyük sponsorlarından biri ve aynı zamanda bağlantı noktası: Yerel liderleri telefonla arayan, faaliyetleri örgütleyen ve insanları zinde olmaya teşvik eden bir kişi.

New York Long Island'da gayri menkul yatırımcısı olan Mark Broxmeyer, gayri menkul çıkarlarını koruma gâyesiyle siyasete bulaştı ve bu, daha ziyade yerel düzeyde söz konusu oldu. Ancak iki başkan adayına daha destek vermişti. Biri başarılı oldu (G.W.Bush) diğeri ise olamadı (Steve Forbes).

Washington çevresinde, İsrail taraftarı şahin bir grubun, JINSA'nın başkanı olarak tanınır.

JINSA 1976 yılında Yahudi cemaati liderleri tarafından kuruldu. Savunma bakanlığı çevresiyle yakın bağlar tesis etti ve Richard Perle gibi neocon düşünürlere ev sahipliği yapan bir merkez oldu. Broxmeyer, JINSA'daki rolünün seçim kampanyasındaki rolünden ayrı olduğunu vurguluyor. Ancak McCain'in, kendisinin önceliklerini paylaştığını ve ona verdiği desteğin bu ruhtan kaynaklandığını söylemişti.

Jewish Daily Forward'a "bana göre o bir Amerikan kahramanı. Ulusal güvenlik meselesinde benimle benzer görüşü paylaşıyor" demişti.

Joe Lieberman: Demokratlardan Cumhuriyetçilere

Joe Lieberman hakkında söylenmemiş ne kaldı? Sekiz yıl önce kahraman bir yahudiydi. Büyük bir partiden ilk yahudi başkan yardımcısı adayıydı ve pek çok Amerikalı yahudi gibi sağlam bir Demokrat'tı. Fakat John MacCain için aylarca sürdürdüğü hatiplik görevinin ardından ödül olarak Minneapolis'teki kongre açılışında baş köşede oturacak.

McCain'in aday olmasında Lieberman'dan daha fazla sorumluluk sahibi kimse yoktur herhalde. Lieberman, New England gazeteleriyle birlikte McCain'in adaylığına geçen Aralıkta sürpriz bir şekilde destek vererek McCain'in can çekişen seçim kampanyasına hayat vermiş ve New Hampshire önseçimlerinde zafer kazanmasını sağlamıştı.

Geçen Aralıkta McCain'i desteklemesinden bu yana kampanyanın yahudi cemaati nezdindeki vekilliğini de icra eti. Bu rolün kendine mahsus tehlikeleri vardı: Her ne kadar Lieberman'ın yardımcıları anketlerin doğruluğuna meydan okusalar da Lieberman şimdi Barack Obama'dan daha az popüler.

Lieberman hiçbir zaman geleneksel bir demokrat olmadı. Senato'ya ilk kez 1988'de girdi. İlk dönemin ikinci yılında The New York Times şöyle yazmıştı: "Demokratlara oy verir, Cumhuriyetçi bir tınısı vardır ve her iki partiyi de canından bezdirir."

Demokratlar arasında pek revaçta olmayan Birinci ve de İkinci Körfez savaşlarına tam destek verdi. Florida Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Kenneth Wald, bir yahudi siyasi kahraman olarak Lieberman'ın 2000 yılında giydiği gömleğin ona tam olarak uymadığı görüşünde. "İnsanların, sevdikleri anlamlar çıkarmaya çalıştığı sembollerden biri olmuştu; bu yıl Obama'da olduğu gibi. Ama insanlar toplumun geri kalanından daha muhafazakâr olan onun hakkında ne var ne yok öğrenmek için bir anlamda geçmişe baktılar."

Lieberman'ın McCain'le arkadaşlığı yeni değil. Her ikisi de 20 yıldır Senatodalar ve 10 yıldır Munih Güvenlik Konferansına birlikte seyahat ediyorlar.

2002'deki iklim değişikliği yasasına birlikte destek verdiler ve yasa tasarısı yeniden yazıldığı için 2007'de yeni bir destekçi daha kazandılar: Senatör Barack Obama. McCain ve Lieberman'ın yakın yardımcıları her ikisinin dost olduğunu söylüyorlar. Hatta her ikisi Marshall Wittmann adlı aynı sözcüyü paylaşıyorlar.

Marshall Wittmann: Maverick Wordsmith

Joe Lieberman, Cumhuriyetçi Kongrede âşina olmadık arazide bulunuyor olabilir ama kendini neredeyse evinde hisseden basın sözcüsü Marshall Wittmann için söz konusu değil bu.

Wittmann, tahmin edileceği üzere, Washington'un siyaset tayfı boyunca tahmin edilemez sarsıntılardan geçerek yükseldi kariyerinde. Geçmişte Troçkist olduğunu itiraf eden Wittmann radikal bir siyonist ve sendikacıdır; baba G.Bush yönetiminde çalıştıktan sonra yahudi olmasına rağmen 1990'ların ortalarında Hıristiyan koalisyonuna geçti. Dediğine göre ailesi bu durumdan hoşnut olmadı.

Her iki kanadın düşünce kuruluşlarında çalıştı: 2002'de McCain'in basın sözcüsü oldu; 2004'te ayrılarak John Kerry'i destekledi ve Demokratik Liderlik Konseyi'nin merkez solu için çalıştı. Lieberman 2006 yılında bağımsız aday olarak Senato seçimlerinden başarıyla çıkınca onun basın sözcüsü oldu - öyle bir hamleydi ki Kongredeki Demokratları sarsmış ve parti toplantısındaki potansiyel köstebeklere karşı tetikte olmaya sevketmişti.

Önceleri Washington'da kendisinden en çok altıntı yapılan bilgeydi Wittman; o, bu hikaye hakkında hiç yorum yapmıyor artık fakat iki siyasi kahramanın, McCain ve Lieberman'ın son başkanlık seçimlerinde bir araya gelmiş olmalarından dolayı memnun olsa gerektir. Wittmann'ın her ikisinin basın sözcülüğünü yapması ve işi kabul ederek gösterdiği nihâi fedâkarlık her ikisine karşı beslediği sevginin işaretiydi: Artık ismiyle alıntı yapılmaz oldu.

Fred Zeidman: Bush'un eski destekçisi

Minneapolis'deki Cumhuriyetçi Kongre'de yapılan konuşmalar, kokteyl saatleri ve akşam yemeklerinde yapılan toplantıların yanısıra McCain kampanyasının Yahudilere uzana eli National Jewish Outreach başkanı Fred Zeidman, diğer Cumhuriyetçi Yahudileri arayıp buluyor ve bir mesaj veriyor: Yalnız değilsiniz.

"Kongrelerde uğruna çabaladığımız ve yaptığımız şeylerden birisi, daha önce üye olmamış yahudileri tespit etmektir. Şimdi yalnızca bir minyan [10 kişiden oluşan cemaat] kurmakla kalmayıp bizim gibi daha çoklarının olduğunu ve Cumhuriyetçi Yahudiler olmakla hasım bir sahada bulunmadıklarını bilmelerini istiyoruz" demişti.

Zeidman, bu kampanyada yalnız geçen zamanları var. Ocak 2007'de McCain'e destek verdiğinde McCain'in kendisini Cumhuriyetçi başkan adayı olarak mevzilendirdiğinin bir diğer işareti olarak anlaşılmıştı. Zeidman, McCain'in tam da ihtiyaç duyduğu bir mâli kaynak ve Cumhuriyetçi yahudi siyasetinin ileri gelen bir şahsiyetiydi.

G.W.Bush'un 2004 yılındaki seçim kampanyasında Zediman'la birlikte çalışan Jeff Ballabon "Fred, Cumhuriyetçi yahudi çevrelerin üst tabakasıdır" demişti.

2007'nin ortalarına gelindiğinde ise McCain kampanyasının parası tükendi ve Zeidman'ın 2006 yılından beri çalışmakta olan oğlu dâhil kampanya çalışanlarının çoğu işten çıkartıldılar. Baba Zeidman, buna rağmen sadâkatinin bocalamadığını söylüyor.

"Teksas'ta – Yidce'de meşhur bir deyiş değildir – sizi kim getirdiyse dans etmeyi onunla öğretirler. John McCain'in yanına geri gidecek ve o yarışmadan çekilene dek destek vermeyi sürdüreceğim diye karar vermiştim."

Zeidman, McCain'in her daim vefalı bir destekçisi değildi. 2000 yılında Cumhuriyetçi önseçimlerde McCain'e karşı G.W.Bush'u desteklemişti. Teksas'ın küçük bir kasabasından büyüyen Zeidman'ın Bush'la karşılaşması 1970'lerin başlarında her ikisinin genç ve bekar olduğu ve Houston'da yaşadıkları zamana gidiyor. Zeidman, Bush'u ilk kez Teksas valisi adayı olduğunda desteklemişti ve o günden bu yana her seçimde destekledi. Ancak Zeidman, 2000 önseçimleri sırasında McCain'den etkilendiğini ve o tarihten sonra McCain'i tanımaya çalıştığını ve nihayet onun destekçisi olduğunu söylüyor.

Eric Cantor: Yükselen yıldız?

Eric Cantor tek kelimeyle vefalı bir Cumhuriyetçidir; Denver'deki Demokrat kongrede baş rolde oynadı ve McCain hesabına bir haftayı Demokratları ateş altında tutmakla geçirdi – güvenilir bir hempa olduğunu işaretiydi bu.

Ancak Cumhuriyetçi Kongre'de konuşmacı listesinde Cantor'un adı geçmedi. Basın toplantılarında geçen zor zamanların karşılığında böyle olması, iki şeyden birine işaret eder: Ya fişi çekildi ya da terfi edecek.

45 yaşındaki Cantor, Cumhuriyetçi Parti liderliğinin yükselen bir yıldızı olarak anılmaktaydı ve bu yılın seçim kampanyasında göze çarpan bir rolü vardı. McCain'in başkan yardımcısı kim olacak soruları sorulduğunda onun da adı geçiyordu.

Cantor, McCain kampanyasında yahudilerden destek toplayan National Jewish Outreach programının eşbaşkanıydı Cantor'un ulusal siyasette yükseldiği en yüksek noktaydı ve çokları nihayet vaktinin geldiği işareti saymışlardı bunu.