5 Ekim 2008 Pazar

@ Aşkabat'ta birlik mesajı: Tek millet iki devletiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orta Asya turuna Türkmenistan'dan başladı. Başbakan Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile yaptığı görüşmede enerji başta olmak üzere ekonomik ve ticari mevzuları ele aldı. Bunun yanı sıra bölgesel ve uluslararası meselelerde gündeme geldi. Aşkabat'a hareketi öncesi konuşan Başbakan Erdoğan, "Biz Türkiye ve Türkmenistan'ı tek millet, iki devlet olarak görüyoruz. Bu anlayış çerçevesinde ülkelerimiz arasındaki güçlü kardeşlik ilişkilerinin, işbirliğinin daha da geliştirilmesi için bu yoğun çabamızı sürdüreceğiz. Özellikle son yıllarda bu çabalarımızın somut sonuçlarını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Erdoğan'a gezisinde eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ve MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır eşlik ediyor. Berdimuhammedov dün konuk Türk heyeti onuruna resmî akşam yemeği verdi.

Başbakan Erdoğan, bu sabah da Berdimuhammedov ile birlikte, bir Türk şirketi tarafından yapılan anaokulunun açılış törenine katılacak. Törenden sonra Türkmenistan'ın kurucu devlet başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın anıt mezarını ziyaret edecek ve daha sonra Bağımsızlık Anıtı'na çelenk koyacak. Başbakan Erdoğan, Aşkabat'taki Prezident Oteli'nde yapılacak Türkiye-Türkmenistan iş konseyine de katılacak. Başbakan, Türkmenistan'daki temaslarının ardından bugün Orta Asya gezisindeki ikinci durağı Moğolistan'a geçecek.

Türkmenistan, bağımsızlığının ilk günlerinden bu yana Türkiye ile ticari, ekonomik, eğitim ve teknoloji alanlarında işbirliği yapıyor. Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye olmuştu. İki ülke arasındaki ticaret hacmi de her geçen yıl artıyor. 2000 yılında 218 milyon dolar olan dış ticaret hacmi 2007'de 750 milyon dolara ulaştı. Böylece Türkiye, Türkmenistan'ın dış ticaretinde Rusya ve İran'dan sonra üçüncü sıraya yerleşirken, bu ülkenin ihracatında 4., ithalatında ise ilk sırada yer aldı. Türkmenistan, Türkiye'ye petrol ve gaz ürünleri, tekstil, kimya sanayii ve tarım mamulleri ihraç ederken, Türkiye'den demir-çelik, inşaat malzemesi, kimyevi maddeler, muhtelif gıda ürünleri ithal ediyor.

Türkmenistan'daki yabancı şirketlerin üçte birini Türk şirketleri oluşturuyor. 2008 yılı verilerine göre, ülkede 500 Türk şirketi inşaat, yakıt-enerji ve tekstil gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Bu firmaların sadece 2007 yılında üstlendikleri projelerin toplamı 3 milyar doları aşmakta. İki ülke arasındaki eğitim işbirliği de giderek hız kazanıyor. Türk üniversitelerinde 1.652 Türkmen öğrenci eğitim görürken, Türkmenistan'da 14 Türkmen-Türk okulu ve Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi faaliyet gösteriyor.