29 Ekim 2008 Çarşamba

@ Batı Dünyası Ekonomik Krizden Kurtulmak İçin Dua Ediyor

İnsanların hayatları boyunca karşılarına çıkan maddi manevi her konuda tek yardımcıları Yüce Rabbimiz'dir. İnsanlara yardım ulaştırabilecek yegane güç Allah’tır. Kuran'da bu gerçek, “Şayet Allah sana bir zarar dokunduracak olursa, O'ndan başka bunu giderecek yoktur. Sana bir iyilik dokunduracak olursa da O, herşeye güç yetirendir.” (Enam Suresi, 17) ayetiyle bildirilmiştir. İnsan bir zorluk ya da sıkıntıyla karşılaştığında, sonsuz güç sahibi olan, tüm kainata ve tüm varlıklara hakim olan Yüce Allah'a sığınmanın ve dua ile O’ndan yardım dilemenin nimetini yaşar. Ancak önemli olan Allah insanın üzerindeki zorluk ve sıkıntıyı açıp giderdikten sonra da kişinin Allah'a olan muhtaçlığını, Rabbimiz'in üzerimizdeki lütfunu, rahmetini görüp takdir edebilmesidir. Allah bolluk, bereket, huzur, refah ve rahatlık verdiğinde de Allah'a karşı aynı boyuneğicilik, şükredicilik ve samimi dua talebi içerisinde olabilmesidir.

Günümüzde ortaya çıkan ekonomik kriz, insanın bu aczini ve Rabbimiz'e ne kadar muhtaç olduğunu bir kez daha düşünüp takdir edebilmesi açısından önemli bir vesile olmuştur. İngiltere Kilisesi’nin bu konuda bir dua hazırlayıp tüm insanları bu ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için Allah'a dua etmeye teşvik etmesi son derece güzel bir gelişmedir. İnsanlar, yaşadıkları bu sıkıntıdan ancak Allah'ın yardımıyla kurtulabileceklerini takdir edip duaya sığınmışlardır.

Konuyla ilgili basında yer alan haberlerin detayları şöyledir:

“ABD'de patlak verip daha sonra Avrupa'ya da sıçrayan ekonomik krize karşı İngiltere Kilisesi dua hazırladı. Ulusal Dua Düzenleme Meclisi üyesi rahip Peter Moger'in yazdığı, 'Bugünlerdeki Ekonomik Durum İçin Dua' başlıklı dua, kilisenin web sitesinde yayınlandı. Kilise ayrıca ev bütçesini denkleştirmeye çalışanlar, borçları için endişelenenler, borç içinde yaşayanlar, akıllıca maddi idare için dua gibi bir dizi yeni dua ile maddi zorluk içinde manevi teselli arayanlar için duaya web sitesinde yer verdi.

EKONOMİK KRİZE KARŞI DUA
'Bugünlerdeki Ekonomik Durum İçin Dua' nın sözleri şöyle: "Tanrım, tüm dünyada sulh ve sükunetin bozulduğu günlerde yaşıyoruz... Fiyatlar yükselirken, borçlar artarken, bankalar batarken, işler kaybedilirken huzuru bize hediye et... Sevgi gösteren Tanrım, korkularımızda bizi yalnız bırakma, dualarımızı duy, Karanlıkta ışık ve ayağımızın altından kaymakta olan kumun içinde bize manevi güç ver... Gerçek sevincin bulunacağı yerde kalplerimizi onar... Amin..."

Duayı onayladığı belirtilen Kanterbury Kilisesi Başpiskoposu Dr. Rowan Williams da konu hakkında, "Uluslararası mali bir girdap içinde olduğumuz bu günlerde kilisenin dua önermesi önemlidir" açıklamasını yaptı. Kraliçe II'inci Elizabeth'in başında olduğu ülkenin en yüksek diyanet makamı olan İngiltere Kilisesi'nin lideri Dr. Rowan Williams, ruhani bir lider olmasının yanı sıra ülkesindeki siyasi ve sosyal konulara olan ilgisiyle biliniyor. Kanterbury Kilisesi Başpiskoposu Dr. Rowan Williams, aynı zamanda dünyadaki tüm Anglikan inancında olanlarında lideri sayılıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre İngiltere'de yetişkinlerin üçte ikisi dua ediyor.”