29 Ekim 2008 Çarşamba

@ Dawkins'in ''Bağırsak Kurdu'' yanılgısı...

Dr. Murat Kınıkoğlu'nun köşe yazısı:

Çağımızın en ünlü ateistinin Oxford’lu Profesör Richard Dawkins olduğunu söyleyebiliriz.

Dindarların, “Tanrı’nın tüm canlıları belirli bir amaçla yarattığı ve tüm varlıkların insanlara bir faydası” olduğu savını çürütmek isteyen Dawkins’in, kitaplarından birinde bağırsak kurtlarından bahisle “Bağırsaklarımıza yerleşip kanımızı emen bu iğrenç solucanların bize nasıl bir yararı olabilir?” diye sorduğunu hatırlıyorum. Bir an kitabı kapatıp, gerçekten de kansızlık başta olmak üzere pek çok hastalığa yol açan bu parazitlerin vücudumuza hiçbir faydası olamayacağını düşündüğümü hatırlıyorum.

Geçenlerde gözüme ilişen bir makale Dawkins’in kulaklarını çınlatmama neden oldu. Nottingham Üniversitesi’nden Dr. Pritchard kanımızı emen solucanların zannettiğimiz kadar kötü olmadığını iddia ediyor. Pitchard’a göre iğrenç bulduğumuz bu parazitler vücudumuzdaki alerjik reaksiyonları azaltıcı bir rol oynuyorlarmış. Dawkins’in üzerine çalıştığı kancalı kurtlar Afrika’da yüz binlerce kişinin kansızlık çekmesine ve binlercesinin de ölmesine neden oluyor. Türkiye’de Doğu Karadeniz ve Çukurova bölgesinde çıplak ayakla tarlada çalışan insanlarda sık görülüyor. Papua Yeni Gine’de çalıştığı yıllarda parazit taşıyan insanlarda alerji olmadığını fark eden araştırmacı, solucanların, kendi yaşamlarını sürdürebilmek için konakladıkları insanın alerjik reaksiyonları kıran bir mekanizmayı harekete geçirdiklerini bulmuş. Dr. Pitchard, teorisini ispat etmek için alerji şikayeti olan (kendisinin de aralarında bulunduğu) 15 kişiye 10’ar adet kancalı kurt bulaştırmış. Sonuç; 6 hafta sonra parazit bulaşan kişilerdeki tüm alerjik semptomlar kaybolmuş. Dr. Pritchard, bulaştırılan kurt sayısının fazla olmasının mide ağrıları ve ishale neden olduğunu ancak 10 kurt verilen hastaların hallerinden çok memnun olduklarını söylüyor. Bu insanlar alerji belasından kurtuldukları için ne olursa olsun kurtlarını muhafaza etmek istiyorlarmış.

Dr. Pitchard’a göre vücuda parazit verilerek tedavi edilebilecek, alerjik rinitten tutun astıma, Crohn hastalığından tutun artritlere kadar yüzlerce immün sistem hastalığı var. Dr. Pitchard’ın solucan çalışmasını duyanlar Yahoo’da parazitle tedavi grubu bile kurmuşlar. Meksika’da faaliyet gösteren bir klinik de kendisine başvuran alerjik hastaları solucan bulaştırarak tedavi etmeye başlamış.

Kronik alerjik rahatsızlıktan muzdarip, dertlerine derman bulamayan binlerce hasta olduğunu biliyorum. Tıp bu konuda gerçekten çok çaresiz. Sakın bu okuduklarınızdan sonra alerjilerinizden kurtulmak için kendinize parazit bulaştırmaya kalkmayın. Kansızlık yapma özelliği yüzünden, parazite hoş geldin demenin çok yanlış olacağı söyleniyor. Şimdi bilim adamları bu solucanların faydalı etkisini taklit edecek ilaçlar üzerinde çalışıyor. Belki de solucanlardan öğrendiklerimizle astım başta olmak üzere, rinit, atrtit gibi pek çok otoimmün kökenli hastalığı tedavi edebileceğiz.