12 Ekim 2008 Pazar

@ Ekonomik çöküşe ateistler sebep oluyor!

Frankfurt’tan Washington’a, Hong Kong’dan Londra’ya merkez bankaları faiz indirdi. Kurtarma paketleri açıklandı. Mevduat garantileri yükseltildi. 1.9 trilyon doların üzerinde likit akışı sağlandı. Tüm bunlara rağmen dünya borsalarındaki çöküş sürüyor. Dow Jones ve FTSE 100 endeksleri son 5 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Japonya’da Nikkei, yüzde 10’la 1987’den bu yana en büyük günlük düşüşü yaşadı. Kısacası, 1 haftada finans piyasalarındaki kayıp 4 trilyon doları aştı. Son 1 yıldaki toplam kayıp ise 25 trilyon doları aştı. Son iki işlem gününde daha da dramatik hale gelen düşüşlerin nedeni, Dow Jones’ta 3 haftadır uygulanan açığa satış yasağının sona ermesine, General Motors’un kötü bilançosuna (1 hafta içinde 9 önemli şirket bilançosu daha açıklanacak) ve CitiGroup’un Wachovia görüşmelerinden çekilmesine bağlandı. Ancak açığa satışların yeniden başlaması düşüşün asıl nedeni olarak görülmemeli. Açığa satış, alıcı olduğu zaman iyi bir kazanç yöntemidir. Artık piyasalarda alıcı kalmadı. Dow Jones’ta işlem hacmi 1.3 milyar dolara geriledi. Özetle çöküşün en büyük nedeni güven bunalımı... Akşam gazetesinin haberine göre; piyasa aktörleri yaşanan havayı şöyle özetliyor...

Yatırımcıların hiçbir şeye inancı yok. Ne bankalara, ne şirketlere ne devletlere güveniyorlar. Sadece paranın gücüne inanırlardı, artık ona da inanmıyorlar. Ateist yatırımcılar dünyayı çöküşün eşiğine sürüklüyor! Ellerinde ne varsa satıyorlar. (Phillip Orlando - 350 milyar dolarlık Federated Investors fonu başstratejisti).

Panik seviyesini bile aştık... Ekonomilerin temeli sarsılıyor. İnsanlar hiçbir şeye aldırmadan satıyor. (Espen Furnes - Storebrand Management)

Tüm yatırımcılar satışa geçti. Fiyatlara bakmadan satıyorlar. Krizden kurtulma şansımız da sıfıra iniyor. (Quincy Krosby - 380 milyar dolarlık Hartford stratejisti)