9 Ekim 2008 Perşembe

@ Evrimci Izlanda çok büyük krizde!

Gectigimiz aylarda Science Dergisi'nin verdiği bilgiye göre, Avrupa'da evrime en çok inananların yaşadığı İzlanda, tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Hükümet ülkenin ikinci büyük bankasına el koydu.
Küresel kredi krizi, İzlanda’yı tehdit ediyor. Kuzey Atlantik’in ortasında bulunan 300 bin nüfuslu küçük ada ülkesi İzlanda’nın ekonomisi çökme riskiyle karşı karşıya.
İzlanda küresel kredi krizi nedeniyle ülke olarak iflas etme riskiyle karşı karşıya geldi. İzlanda Kronası’nın Euro’ya karşı bir gün içinde yüzde 30 düşmesinin ardından açıklamada bulunan İzlanda Hükümeti, devletin bankalar üzerindeki etkinliğini artıracak bir paketin yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Paket, banka mevduatlarının garanti altına alınmasını içeriyor. Yeni yasa, İzlanda Hükümeti’ne sorunlu bankalara müdahale etme şansı tanıyor. Bunun yanında, İzlanda sermaye piyasaları düzenleyicisi, banka operasyonlarını yönlendirme ve bankaların yapılarını değiştirme hakkını da elde etmiş oluyor.

Hükümetin ve bankaların yeni yasa çıkana kadar geçen sürede attığı adımlar tansiyonu yatıştırmaya yetmedi. Ne İzlanda Hükümeti’nin ülkenin üçüncü büyük bankası olan Glitnir’i devletleştirmesi, ne de İzlanda Bankası Straumur-Burdaras’ın, Landsbanki’nin bazı varlıkları için 380 milyon Euro ödemesi sorunu çözemedi.