29 Ekim 2008 Çarşamba

@ İslam Birliği'ne doğru...

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İslam ülkeleri arasında serbest ticaret alanı oluşturarak, gümrükleri sıfırlama önerisinde bulundu. Bakan Tüzmen, 12. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi dolayısıyla Türkiye'de bulunan İSEDAK ülkelerine mensup gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.

Toplantıda soruları yanıtlayan Bakan Tüzmen, "İslam ülkeleri arasında, serbest ticaret alanı oluşturalım, gümrükleri sıfırlayalım. Bunu başarırsak, çok önemli bir iş yapmış oluruz. Birbirimizle ticaretimiz çok hızlı artar. Bunu biran önce gerçekleştirmeliyiz" dedi.

İslam ülkeleri arasında oluşturulacak serbest ticaret alanının global krizlere karşı panzehir olacağını da kaydeden Tüzmen, bunun bütün ülkeleri küresel krizlere karşı dirençli hale getireceğini belirtti.

İslam Kalkınma Bankasının daha efektif davranması gerektiğine inandığını kaydeden Bakan Tüzmen, bir soru üzerine, Türkiye'nin İSEDAK üyesi ülkelere ihracat artışının, genel ihracat artışından iki kat fazla olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"AB'ye olan ihracatımızın genel ihracatımız içindeki payı yaklaşık 10 puan düştü ama biz yine de yüzde 35 ihracat artışını gerçekleştiriyoruz. Bu, komşu ve çevre ülkelere olan ihracatımızın çok daha fazla artmasından kaynaklanıyor. Bütün İslam ülkeleri benzer bir politika izleyerek ekonomilerine olumlu katkılar yapabilir. Böyle bir politika herkese kazandırır, herkes karlı çıkar."

İslam ülkeleri arasında yapılan ekonomik anlaşmaların yürürlüğe girmesinde zaman zaman gecikmeler yaşandığını ifade eden Tüzmen, gerçekleştirilen anlaşmaların biran önce yürürlüğe girmesi gerektiğini de dile getirdi.