29 Ekim 2008 Çarşamba

@ Müslüman olsa ne farkeder?

ABD'nin en çok izlenen pazar siyaset programlarından NBC'nin 'Meet the Press' programına konuk olan Powell, Obama'yı destekleme kararı almasının temel sebeplerinden biri olarak Demokrat başkan adayının McCain seçim kampanyasınca 'terörizmle bağlantılı' ve Müslüman gibi gösterilmek istenmesi olduğunu kaydetti.

Obama'nın Müslümanlığına dair kasıtlı olarak ortaya atılan ima ve sorulara ilişkin Powell, "Doğru cevap, o bir Hıristiyan. Her zaman Hıristiyan'dı. Ama asıl doğru cevap şu: Müslüman olsa ne olur? Bu ülkede Müslüman olmanın yanlış bir tarafı mı var? Cevap hayır." dedi. Senatör John McCain'in bizzat ayrımcılık yapmadığını vurgulayan Powell, ancak parti üyelerinin söylediği ve söylemesine izin verilen bazı şeylerden rahatsız olduğunu kaydetti.

"Yedi yaşındaki bir Müslüman Amerikalı çocuğun (bir gün) başkan olabileceğine inanmasının yanlış bir tarafı mı var?" diye de soran Powell, "Amerika bu değil." şeklinde konuştu. Powell, bu konuda 'kuvvetli hisler' içinde olmasına Irak ve Afganistan'da vazife gören Amerikan askerleriyle ilgili bir foto makalede gördüğü resmin vesile olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Bu makalenin sonundaki resimlerden biri, Arlington (askeri) mezarlığındaki bir anneye aitti. Başını oğlunun mezar taşına dayamıştı. Ve resme fokus yapınca mezar taşındaki yazıyı okuyabiliyordunuz. Orada (askerin) sözleri vardı. Bronz yıldız ve mor kalp madalyası vardı. Irak'ta öldüğünü, doğum ve ölüm tarihini yazıyordu. 20 yaşındaydı. Ve mezar taşının en tepesinde Hıristiyan haçı yoktu. (Yahudi) Davud yıldızı yoktu. İslam inancının ay-yıldızı vardı. İsmi Kerim Reşad Sultan Han idi. Ve o, bir Amerikalıydı. New Jersey'de doğmuştu. 11 Eylül zamanında 14 yaşındaydı. Ve ülkesine hizmet verebileceği zamana kadar beklemiş ve gidip hayatını vermişti."

"Birbirimizi bu şekilde kutuplaştırmaya son vermeliyiz." çağrısında bulunan Powell, Obama'nın 'etnik, jenerasyonel, ırki çizgileri aşan', daha 'kuşatıcı' ve 'dönüştürücü bir zat' olduğunu kaydetti. Obama'nın hem stilini hem altyapısını beğendiğini söyleyen Powell, "Dünya ve Amerikan sahnesine gelen yeni nesli temsil ediyor." ifadelerini kullandı. McCain'in son ekonomik krizdeki tavırlarının kendisine güven vermediğini ifade eden Powell, başkan yardımcısı olarak Alaska Valisi Sarah Palin'i seçmesini de eleştirdi. Cumhuriyetçilerin ağır toplarından eski Genelkurmay Başkanı Colin Powell, 2001-2005 tarihleri arasında Başkan George W.Bush'un kabinesinde dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

Bu arada Amerikan gazeteleri, 4 Kasım başkanlık seçimini kazanmasını istedikleri adayı açıklamayı sürdürürken, Obama, son iki günde sekiz gazeteden altısının desteğini aldı. Kansas City Star ve Oregonian gibi önemli yerel gazeteler Obama'yı desteklediğini duyurdu. Daha önce de Washington Post, tercihinin Obama olduğunu açıklamıştı. ABD'de gazetelerin bir başkan adayına destek vermesi olağan sayılıyor.