8 Aralık 2008 Pazartesi

06 Aralık - Günlük Gazetelerden Seçme Haberler

TARAF
Sayfa 1: Türkiye, Afganistan ve Pakistan üçlü zirvesi

Sayfa 5:(öncer aytaç& emre uslu) Oray Eğin’in yazısındaki 8 yalanı yazmış

Sayfa 11: (Ahmet Altan) istenilen ahlaka Allah korkusuyla sahip olunabileceğini anlatmış. Kendisinin inanmadığını söylüyor ama inananlara şöyle tavsiye etmiş: İnandığınız Allah her yaptığınızı görüyor, bizden kurtulursunuz ama Allah’tan kurtulamazsınız

Sayfa 12:Polisin silah kullanma yetkisini tartışmaya açan 32. gün programında emniyet müdürleri, polis ve mağdur aileleri bir araya getirdi.

Sayfa 12:İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Roth, artan polis şiddetine ilişkin bakanlarla yaptığı görüşmeyi “hayal kırıklığı” olarak niteledi ve “Bakanların görevi insan haklarını korumak mı yoksa ihlal etmek mi” diye sordu

YENİ ŞAFAK
Sayfa 1 (Barışın başkenti: Türkiye Afganistan ile Pakistan’ı uzlaştırıyor)

Sayfa 16 (Büyük konuşma için İslam Başkenti arıyor: Obama İslam başkenti arıyor)

YENİASYA
Sayfa 1 : (DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, hem Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki süreçte, hem de Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreçte işlerin iyi gittiğini söyledi.

Sayfa 12 : (İngİltere’nİn dünyaca ünlü Cambridge Üniversitesi öğretim üyelerinden sonradan Müslüman olan Tim Winter'in (Abdulhakim Murad) önderliğinde bir cami projesi gerçekleştirildiği belirtiliyor.)

RADİKAL
Sayfa 6: Murat Yetkin (Türkiye dün Pakistan’a terörizmle mücadelede Hindistan, Afganistan ve komşularıyla daha fazla işbirliği öğütledi, bunun için destek vaat etti. Türkiye yalnız komşularıyla değil, daha geniş bir bölgede süren yangının söndürülmesi çabalarına aktif olarak katılıyor. Çünkü o yangın sürdükçe Türkiye’nin serinlemesi de gecikiyor. Bu çabalar o nedenle yalnız ‘Cihanda sulh’ için değil, ‘Yurtta sulh’ için de anlam ve önem taşıyor.)

Sayfa 1: (Türkiye Taliban ve Kaide yüzünden gerilimi bitmeyen Pakistan ve Afganistan’ı ikinci kez buluşturdu.)

Sayfa 15 : (Sanayi Üretim Endeksi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 azalış gösterdi. Rakam 2001 yılından bu yana en kötü performansı sergiliyor. Kasım ayı elektrik tüketimi ve kapasite kullanımındaki düşüş 2009 Ocak ayında açıklanacak kasım ayı sanayi üretim endeksi rakamının da kötü çıkacağının işaretini veriyor)

MİLLİYET
Sayfa 17:( İstanbul’daki İkinci Türkiye-Pakistan-Afganistan Üçlü Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari ile ikili görüşmeler yaptı.)

Sayfa 18: Semih İdiz_( Irak ile ilgili çoğu tahminleri doğru çıkan Türkiye bu sözünü ettiğimiz tarafların hepsince artık çok daha ciddiye alınan ve sözü giderek dinlenen bir ülke konumuna geliyor.
Özetle, iç siyasette karmaşa sürerken, dış siyaset açısından itibarımız yükselmeye devam ediyor.)

Sayfa 19: Hasan Cemal_(Hukuka, insanlığa, demokrasiye ne kadar aykırılık, çirkinlik varsa hepsi örtbas ediliyor. Suçlular himaye görüyor. Hesap sorulamıyor.Hukuk devleti işletilmiyor.)

Sayfa 20: Sami Kohen_ Neden Türkiye?_( Türkiye taraflar arasında böyle bir yakınlaşma sağlayabilecek nadir ülkelerden biridir. Bunun birçok nedeni var: Her şey önce ilgili taraflar Türkiye’ye güveniyor, onun devreye girmesini arzu ediyor.)

AKŞAM
Sayfa 1: ( Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün girişimiyle gerçekleştirilen Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki “Üçlü Zirve” dün Four Seasons Otel’de gerçekleşti.

Sayfa 12:Nagehan Alçı_ Türkiye global bir aktör olur mu? _( Washington’ın elini ayağını bağlayan Afganistan-Pakistan coğrafyası ile ilgili varlık göstermek Ankara’yı dünya siyasetinde söz sahibi yapacaktır.)

Sayfa 15: (BİTLİS’te düzenlenen DTP mitinginde, Türk bayrağıyla alana girip, “Kahrolsun PKK” diye bağıran Ersin Ağar “Van Bahçesaray’da 1993’te PKK’nın köy baskınında aileden 5 şehit verdik. O gün duygularıma hakim olamadım. Kendi ülkemin bayrağını açtım ama linç girişimleri oldu. Ben de Kürdüm ve Kürtlüğümle hep gurur duydum. PKK ile Kürtlüğün alakası yok” dedi.)

ORTADOĞU
Sayfa 1:(Türkiye’de yoksulluk bir önceki yıla göre artış gösterdi.)

Sayfa 7: (Suriye askerlerine karşı verilen Kurtuluş Savaşı’nın komutanı olarak nam salmış Lübnan’lı Hıristiyan lider Michel Aoun’un Şam ziyareti iki ülke ilişkilerinde ciddi bir değişim rüzgarı olarak yorumlanıyor.)

Sayfa 9: (Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesinin temel amacı, üç ülke arasındaki dayanışmayı pekiştirerek bölgenin istikrar ve kalkınmasına katkıda bulunmak.)

ZAMAN
Sayfa 14: İstanbul’da komşuları barıştırmak için somut adımlar atıldı

Sayfa 14: (Pakistan ve Afganistan’ın barış için İstanbul olmasında zamanlama olarak da önemliydi, Mumbai’deki terör olaylarından sonra barış için İstanbul olması tüm dünyanın dikkatlerini üstüne çekti.)

ZAMAN Cuma-ertesi
Sayfa 8-9: CEM YILMAZ –ZAMAN CUMARTESİ EKİ RÖPORTAJINDAN ALINTI Evrim teorisini de yerle bir ettiniz. Buna inanıp inanmamak ayrı; ama ben inanmıyorum açıkçası. Film buna komik bir eleştiri getiriyor. Yani maymun insandan daha aşağı bir şeyse geçmişte maymun olmak değil de asıl şimdi maymun olmak bir anlam kazanıyor. Ama şimdi bunun bilimsel bir gerçeklikten ziyade bir alay unsuru olaması daha kıymetli.

Bugün
Sayfa 11: (Afganistan ve Pakistan Cumhurbaşkanları İstanbul’da Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan ile üst düzeyde yakınlaşma amacıyla buluştu. Toplantılarda özelliklerde Yukarı Karabağ sorununun çözümü ile ilgili konuşuldu.)

Tercüman
Sayfa 8 : Türkiye, Pakistan ve Afganistan zirvesinden işbirliği kararı çıktı

STAR
Sayfa 15: (Türkiye Afganistan ve Pakistan liderlerini ‘barış’ için İstanbul’da Boğaz kıyısında biraraya getirdi. Zirveden terörle mücadele konusunda ortaklık ile siyasi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi kararı çıktı. )

Son sayfa: Uçan timsah bulundu (115 milyon yıllık uçan sürüngen türüne ait fosili bulduklarını iddia ediyorlar)

MİLLİ GAZETE
Sayfa 3: (Mehmet Şevket Eygi)( Bugün bu memlekette İslâm’a ve Müslümanlara en büyük zararı artık açık dinsizler değil Müslüman görünen münafıklar veriyor. Haram yiyen Müslüman mânen bir tür cünüplük halindedir. Müslümanlar kendilerini temizleyip islah etmezse bu ülke kurtulmaz.)

Sayfa 4: (Teröristbaşı Öcalan, Bingöl'de 33 silahsız askerin şehit edilmesinde Ergenekon bağlantısının olduğunu öne sürdü.)

Sayfa 5: (Wall Street Journal’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye en az alkol tüketilen ülke. Türklerin %83’ü hiç içki içmiyor. Bu oran İtalya’da %53, ABD’de %42, Rusya’da %23.)

Sayfa 10: Zeki Ceyhan)(CHP’nin tabanındaki bazı katı laiklerin CHP’ye kinleneceğini ve Baykal’ın olumlu açılımına karşı ters politikalar uygulayabilecekelrini yazmış. Baykal’ı onlara karşı uyarmış.)

Sayfa 7: (Türkiye İstatistik Kurumu, yoksulluk ornaının önceki yıla göre 0,75 puan artığını bildirdi)