26 Aralık 2008 Cuma

@ Avrupa Türkiye'ye muhtaç...

İngiltere’nin eski Başbakanı Thatcher’in, kurduğu düşünce kuruluşu Siyasi Etüdler Merkezi’nin analisti Tony Lodge dünya enerji kaynaklarının yüzde 73’ünün yakınında bulunan Türkiye’nin AB’ye alınması gerektiğini açıkladı

TÜRKİYE, AB’nin enerji ihtiyacının garantörü olarak görülüyor. İngiltere’nin eski Başbakanı Thatcher’ın kurduğu düşünce kuruluşu CPS’in yaptığı araştırmada, Avrupa’nın gelecekteki enerji arzını garanti etmek için Türkiye’nin AB’ye üye alınması gerektiği belirtildi. İngiltere’nin eski Başbakanı Margaret Thatcher’in, “serbest toplum ilkelerini ilerletmek” amacıyla 1970 yıllarında kurduğu, düşünce kuruluşu Center for Political Studies’den (Siyasi Etüdler Merkezi) Türkiye’nin AB’nin üyeliğine büyük destek geldi.

Rusya’ya karşı Türkiye

CPS uzmanlarından, tanınmış siyasi ve enerji analisti Tony Lodge, Rusya’nın, OPEC tipi bir gaz kartelini oluşturmak amacıyla geçen ay İran ve Katar’a katıldıktan sonra OPEC ile koordinasyon içerisinde petrol üretimini kısma kararını aldığına dikkat çekerek, “İngiltere ve Avrupa, Türkiyeínin AB’ye katılımına destek için hızla hareket etmeli” dedi.Tony Lodge, The Daily Telegraph Gazetesi’ne gönderdiği mektupta Rusya’nın, OPEC tipi bir gaz kartelini oluşturmak amacıyla geçen ay İran ve Katar’a katıldıktan sonra OPEC ile koordinasyon içerisinde petrol üretimini kısma kararını aldığına dikkat çekerek, “Bu yeni enerji bloku, İngiltere ve Avrupa’nın şimdi Türkiyeínin ABíye katılımına destek için hızla hareket etmesi gerektiriyor” uyarısını yaptı.

Atatürk’ün eseri

Türkiye’nin, dünyanın kanıtlanmış gaz rezervlerinin yüzde 71’i, petrol kaynaklarından yüzde 73’ünün yakınında bulunduğuna işaret eden Lodge, Türkiye’nin, AB için bir enerji kapısı olarak büyük bir potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak Türkiye’nin, Rus olmayan petrol ve gaz alanları, Kafkaslar ve Irak dahil, Ortadoğu’da geliştirilirken “enerji arzının güvenliği”ni artırabileceğini kaydetti.

Mektubunun son bölümünde Lodge, Türkiye’nin Avrupa ile İslam dünyası arasında köprü oluşturan laik bir devlet olduğunu vurgularken “Atatürk, eserinden gurur duyardı. Türkiye’nin hızlı ilerlemesini engelleyecek herhangi bir şey yapılmaması, hayati önem taşıyor” ifadesini de kullandı.