26 Aralık 2008 Cuma

@ "Kafkas sorununu Türk-Rus işbirliği çözer"

Rusya'nın ünlü siyasi gazetesi İzvestia'da yayınlanan bir yorumda, Kafkaslarda Rusya'nın Türkiye ile işbirliği yapması durumunda tüm sorunların çözülebileceğine dikkat çekildi.

Oleg Tsıganov ve Şamil Mecidov imzası ile yayınlanan yazıda, Türkiye'nin NATO üyesi olmasına karşın son dönemde bağımsız dış politika geliştirmeye başladığına dikkat çekilerek, "Rusya ve Türkiye yakınlaşıyor. Bu sıradan bir gelişme değil. Eski fırtınalı geçmişe rağmen iki ülke arasında sorun yok. Hatta Rusya'nın en yakın ortakları ile yaşadığı sorunlar bile iki ülke arasında görülmüyor. Türkiye Rusya ile ilişkileri NATO üyesi olmasına karşın geliştiriyor." denildi.

Ankara'nın ABD'nin küçük kardeşi muamelesi görmekten bıktığı belirtilen haberde, ilginç tespitlerde bulunuldu: "Türkiye daha özgür dış politika geliştirmeye başladı. Moskova Ankara'daki gelişmeleri yakından izliyor. Rusya ve Türkiye ile iyi ilişkileri olan Azerbaycan da bu diyalogdan kazançlı çıkacak. Rekabetin olmadığı yeni açılım Rusya için önemli fırsatlara gebe."

İzvestia'da yayınlanan yorumda, Rus-Azeri ilişkilerinin geliştiği, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babası Haydar Aliyev gibi usta bir diplomasi sergilediğini, Gürcü lideri Mihail Saakaşvili ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko gibi Moskova ile riskli oyuna girmediği değerlendirmesi de yer aldı.

Haberde, "Türkiye Bakü'nün en iyi müttefiki. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşmelerde bu işbirliği büyük katkı sağlar. On yıllar boyunca süren düşman ilişkilerden sonra artık Türkiye ve Ermenistan arasında buzların erimeye başlaması dikkate alınmalı. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a yaptığı ziyaretin ardından 2009 yılında Ermenistan'dan Türkiye'ye elektrik enerjisi sevkıyatı yapılması kararlaştırıldı. Burada önemli olan anlaşmanın olmasıdır. İlk gerçek ilişki köprüsü kurulmuş oldu. Buna Azerbaycan nasıl bakıyor? Çok sakin. Çünkü bu adım yeni girişim ve yeni gelişmeler için fırsatlar ortaya çıkarıyor. Zira bu da Azerbaycan'ın fırsatlarını kesinlikle daraltmıyor. Bu oyunda Bakü'nün kazançlı çıkma şansı çok büyük." denildi.