8 Ocak 2009 Perşembe

@ Arabulucu Türkiye olsun!

Bir Fransız diplomat, Fransa’nın haftalık haber dergilerinden Le Nouvel Observateur’e yaptığı açıklamada Hamas’ın İsrail’le yaşanan çatışmanın çözümünde Türkiye’nin arabuluculuğundan ve Gazze’den İsrail’e geçiş bölgesine bir Türk gözlemci gücü yerleştirilmesinden yana olduğunu söyledi.

Fransız Dışişleri Bakanlığı Kuzey Afrika ve Ortadoğu Dairesi Eski Müdürü Yves Aubin De La Messuziere, derginin perşembe günü piyasaya çıkacak sayısında yayınlanacak açıklamasında, Hamas’ın gözünde arabuluculuk için en saygın ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.

Hamas ile kurduğu temaslarıyla tanınan Fransız diplomat, Hamas içindeki bazı isimlerin Türkiye’nin Gazze’den İsrail’e geçiş noktalarına bir gözlemci güç gönderme olasılığını değerlendirdiklerini belirtti.

Fransız diplomat, İsrail saldırısının başlangıcında Hüsnü Mübarek’in Hamas’a yönelik şiddetli sözleri nedeniyle Mısır’ın Filistin islami hareketi gözünde saygınlığını yitirdiğini de savundu.

Fransız diplomata göre potansiyel arabulucular arasında Katar da bulunuyor ancak Mısır gibi Arap Birliği üyesi olan bu ülkenin Kahire’nin Arap dünyasında konuyla ilgili lider rolü oynamaktan vazgeçmeyecek olması nedeniyle pek şansı bulunmuyor.