17 Şubat 2009 Salı

@ Obama:''Türkiye bölge lideri''

Hürriyet Gazetesi'nin bugünkü haberi:

ABD Başkanı Obama, dün Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile telefonda görüştü. ABDBaşkanı, Türkiye’nin bölgede oynadığı role önem verdiklerini belirtip, bu rolü liderlik olarak tanımladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da ilk bir ayını doldurmadan dün akşam önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, daha sonra da Başbakan Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı. 40 dakika süren telefon görüşmesinde iki lider Davos’ta Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasındaki tartışma sonrası yaşanan gerilime değinmedi. Obama, Türkiye’nin başta Ortadoğu olmak üzere Kafkasya ve Afganistan’da üstlendiği rolü takdir ederek, ABD’nin bu her üç bölgede barış ve istikrarın sağlanması için Ankara’nın yürüttüğü çabaları çok önemli bulduğunu söyledi. Görüşmede ırak ve iran da ele alındı.

AB desteği önemli

Obama, kendi yönetiminin de Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini önemsediğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül ise, yeni yönetimin AB desteğinin önemli olduğunu, "Geçmişte ABD, desteği bazı AB ülkeleri tarafından farklı anlaşılıyordu. AB kamuoyunun size desteği tam. Bu nedenle Türkiye’ye vereceğiniz destek, olumlu anlamda daha farklı algılanacaktır" sözleriyle dile getirdi. Gül, Obama’nın göreve geldiği gün konuşmasında İslam dünyasına verdiği sıcak mesajları takdir ettiğini vurgulayıp, İslam ülkeleri ile temaslarında ABD’deki yeni anlayışın önemine dikkat çektiğini belirtti. Gül, Kongre’de ve Obama’nın 24 Nisan konuşmasında sözde soykırım iddialarının gündeme gelmemesi gerektiği yönündeki mesajını da verdi. Erdoğan-Obama görüşmesinde ağırlıklı olarak Ermenistan’la ilişkiler ele alındı.

ERDOĞAN’LA NE KONUŞTULAR

Barış için önemlisiniz

ABD Başkanı H. Barack Obama: Türkiye bölgesinde barış için çok önemli bir rol oynamaktadır. ABD, buna çok önem vermektedir. Türkiye’nin stratejik ortaklığına önem veriyoruz. Ortadoğu barış sürecinde şahsınızın liderliğinin hayati önem taşıdığını ifade etmek isterim. ABD yönetimi, Ortadoğu’da barışın temini, PKK terörünün sona erdirilmesi, Ermenistan’la ilişkiler başta olmak üzere birçok konuda Türkiye ile birlikte çalışmak istemektedir."

Adil ve tarafsız olun

Başbakan Tayyip Erdoğan: Stratejik işbirliği önem taşımakta. Kafkaslardan, Balkanlara ve Ortadoğu’ya kadar çok alanda ABD ile iki müttefik olarak önemli ortak çalışmalar yapıyoruz. Ermenistan ve Ortadoğu politikalarında Türkiye’nin hassasiyetleri bellidir. İki ülke ilişkilerinin zarar görmemesi için Amerika’nın adil ve tarafsız tutumu önem taşımaktadır.