27 Şubat 2009 Cuma

@ Türkiye'den liderlik bekliyoruz

ABD Başkanı Obama’nın Özel Temsilcisi Mitchell, Türkiye’nin Ortadoğu barışı için gösterdiği çabalar nedeniyle Obama’nın “müteşekkir” olduğunu söyledi. Mitchell, “Barışın sağlanması için Türkiye’den liderlik bekliyoruz” dedi.

Türkiye ile İsrail arasındaki "güçlü ilişkiler"e vurgu yapması dikkat çeken Mitchell, Türkiye'nin önemli demokratik bir ülke olarak bölgede oynayacak "eşsiz bir rolü" olduğunu söyledi. Mitchell "Ben bugün buradayım çünkü Başkan Obama'nın Türkiye'nin kapsamlı barışa olan taahhüdünü takdir ediyor" şeklinde konuştu.

Ocak sonunda ertelenen ziyareti için Perşembe akşamı geldiği Ankara'da ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen ve bunun ardından Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir çalışma yemeğinde biraraya gelen Mitchell, bu sabah Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Konutu'nda bir görüşme yaptı. Görüşmede ABD Büyükelçisi James Jeffrey de bulundu.

Görüşmenin ardından Başbakanlık Konutu girişinde medya mensuplarına bir açıklama yapan Mitchell, ilk olarak evsahipliği, misafirpeverlik ve yaptıkları tavsiyelerden dolayı Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan ile Türk hükümeti ve halkına teşekkür etti.

George Mitchell, "Türkiye, ABD'nin çok önemli bir müttefiki ve Ortadoğu'daki barış ve güvenlik için önemli bir güçtür. İsrail ile güçlü ilişkileri olan önemli demokratik bir ülke olarak Türkiye'nin oynayacak eşsiz bir rolü var ve Ortadoğu'daki kapsamlı bir barışı teşvik etmeyi amaçlayan çabalarımızda önemli bir etkisi olabilir" dedi. Mitchell şöyle devam etti:

"TÜRKİYE'NİN GÖSTERECEĞİ LİDERLİĞİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ"

"Ben bugün buradayım çünkü Başkan Obama, Dışişleri Bakanı Clinton ve ABD, Türkiye'nin kapsamlı barış ve iki devlet çözümüne gösterdiği taahhüdünü takdir ediyorlar. Türkiye'nin önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Şarm El Şeyh'te yapılacak olan donörler konferansına katılmasını olumlu karşılıyoruz ve ateşkes ile Gazze'deki insani ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik güçlü çabalardan başlayarak barış çabalarını aktif bir biçimde sürdürürken Türkiye'nin göstereceği liderliği dört gözle bekliyoruz."

George Mitchell, Erdoğan ve diğer hükümet üyelerinde yaptığı temaslarda da dile getirdiği diğer bir konuya değinerek "Bizim için şimdi geleceğe bakmak ve bölgedeki tüm halkları için güvenli bir geleceği tesis etmek için birlikte çalışmak önemlidir" şeklinde konuştu.