23 Nisan 2009 Perşembe

@ İran ve İsrail için örnek ülke Türkiye!

Londra’da Arapça yayımlanan Hayat gazetesinde, 21 Nisan 2009'de yayınlanan, Hazım Sagiye'nin yazısı:

Türkiye’ye yönelik Amerikan övgüleri Başkan Barack Obama’nın ziyaretinde doruk noktasına çıktı; övgüler, bu ülkede zıt kutupların birlikte yaşadığı düşüncesini tekrarlıyordu. Zira Türkiye Müslüman ve laik, İslamcı ve Batıcı, ordunun siyasetin ‘bekçiliğini’ üstlendiği bir demokrasi, NATO üyesi; Irak savaşına karşı çıkmış, Filistin-İsrail ve Arap-İsrail çekişmesinin çözümüyle ilgilenen, AB üyeliği çabası içindeki, İslam dünyasındaki konumunu da güçlendirmek isteyen bir ülke.
Bu değerlendirmenin doğru olması bir yana, Mahmud Ahmedinecad’ın gölgesindeki İran ve Binyamin Netanyahu’yla Avigdor Lieberman’ın gölgesindeki İsrail, Türkiye’nin başrol oynadığı modele karşıt iki geçersiz model. İkisi de uçta duran zıt devletler. ABD’nin İran’la ilişkilerinin yeni yönetimle birlikte iyileştiği doğru. ABD’nin İsrail’le de ilişkileri kötüleşiyor. En azından Ortadoğu özel temsilcisi
George Mitchell’ın iki devletli çözüm ilkesi ve Annapolis konferansının sonuçlarına yoğunlaşan sunumuyla, bu ilkeyi ve söz konusu sonuçları reddeden İsrail resmi sunumu arasındaki farkın netleşmesi buna işaret.
Göstergeler, ABD yönetiminin İran ve İsrail’in Türkiye’ninkine benzer tavır sergilemelerini sağlamaya çalıştığı mesajı veriyor. Böylelikle İran düşman mertebesinden ‘rakip’ mertebesine yükselirken, İsrail özdeş konumdan ortak derecesine düşüyor. İbrani devletinde Netanyahu Mitchell’in uçağı kalkmak üzereyken, müzakerelerin önşartı olarak ‘İsrail’in Yahudi devleti olarak tanınması’ talebinden geri adım attı ve talebi nihai müzakerelere erteledi. İsrail basını da Netanyahu-Lieberman-Ehud Barak hükümetinde anlaşmazlık olduğunu yazıyor. Barak İzhak Rabin gibi Amerikan dalgasına kapılma arzusunda ve bu yaklaşım İşçi Partisi’ni kurtarabilir.
Ahmedinecad’ın da ABD’yle diyalog konusunda gelgitli açıklamalar yapması dikkat çekici. Casusluk suçlamasıyla tutuklanan Amerikalı-İranlı gazetecinin kendisini savunma hakkını kullanması gerektiği yönündeki açıklaması birçoklarını şaşırttı. Görünen o ki, İran ve İsrail politikalarının ‘Türkleşmesi’ ABD’yi kışkırtıyor. Sadece bu bile bölgede siyasetin doğru yolda olduğu mesajı veriyor. Irak ve Afganistan savaşları sonrası savaş uzak ihtimal haline geldi...