27 Temmuz 2009 Pazartesi

@ The Guardian: Türkler izin vermiyor!

İngiliz The Guardian gazetesi, Avrupa'da radikal İslamcı akımların oluşmasının inancını kaybettiğini, bu noktada Türklerin aşırı radikal bir İslamcı inancın oluşumuna kuvvetli bir şekilde direndiğine dikkat çekti. The Guardian'ın Pazar günleri The Observer adıyla yayınlanan gazetesinde "Avrupa'da radikal oluşumlar solmaya başlıyor" başlığıyla yer alan haberde yıllar önce Madrid ve Londra'da yaşanan terör saldırıları ile Hz Muhammed'i (s.a.s) tasvir eden karikatürlerin ardından bütün Avrupa'nın radikal İslamcı oluşumların yükseleceğini beklediğini; ancak bugün tam tersinin görüldüğünü vurguladı.

The Observer ayrıca, 2005 yılında Fransa'da başlayan Afrikalı göçmenlerin isyan olaylarını ardından dünyaca ünlü çok sayıda tarihçinin Avrupa'nın gelecekte büyük İslamcı olaylara gebe olduğunu ve hatta tarihçi Bernard Lewis'in "Avrupa İslamlaşacak" dediğini hatırlattı. Ancak her şeyin beklendiği gibi olmadığının altını çizen gazete, Avrupa'da radikal bir akımın oluşmasının önündeki en büyük direnişin Türk asıllı göçmenlerin oluşturduğunu yazdı.

Haberde yer alan ve Avrupa genelinde yapılan bir anket araştırmasında "Avrupa ülkelerinde sivilleri hedef alan bir saldırı sizce haklı çıkarı var mıdır?" sorusuna Fransa'da yaşayan Müslümanların yüzde 82'sinin, Almanya'daki Müslüman nüfusun ise yüzde 91'inin "hayır" dediği ortaya çıktı. Araştırmayı yapana Gallup şirketi yetkililerinden Magali Rheault, "Bu sonuçlar son bir kaç yıldır aynı seviyede. Müslüman halk ile aşırı grupların birbirinden ayırmak çok önemli. Müslüman halk aşırı radikal grupların davranışlarından çok uzak." yorumunu yaptı.

Bu arada İngiltere'de olası bir terör saldırısına karşı alarm seviyesinin "güçlü" seviyesinden olması ihtimaller dahilinde olan "önemli ihtimal" seviyesine indirildiğini yazan gazete, bunun oluşmasında İngiltere'de yaşayan Müslümanların aşırı radikal gruplara karşı gösterdikleri duruşun da önemli etkenler arasında yer aldığı ifadelerini kullandı.

Haberde Türklerin Avrupa'daki sosyal hayata olan etkisini de ele alan gazete, Hollanda gizli servisi tarafından yakın zaman önce yapılan bir araştırmada özellikle Avrupa'daki Türk toplumunun kıtada İslamcı radikal grupların oluşmasına karşı bir panzehir görevi üstlendiğine işaret etti. Gizli servisin araştırmasında ayrıca, yakın ve orta vadede mevcut aşırı grupların Türk toplumu içinde kabul görmeyeceği de vurgulandı.