20 Temmuz 2009 Pazartesi

@ Türkiye, İslâm âlemi için yeni bir tecrübe...

Arap dünyasında en çok izlenen televizyon kanallarının başında gelen MBC kanalının Prime Time'da en çok izlenen "El-Hayatu Kelime" isimli programının geçen haftaki özel konusu Türkiye idi. Riyad'ta canlı olarak 11 Temmuz 2009 Cuma günkü yayınlanan programda seçilen başlık ise "Türkiye…Yeni bir Tecrübe" oldu. Temmuz 2009'un ilk haftasında bir dizi sempozyum ve toplantıya iştirak etmek üzere ülkemizi ziyaret eden Dr. Selman El Ûdeh, bu seyahat neticesindeki intibalarını haftalık programında izleyicilerine aktardı. Programda Türkiye'nin İslâm dünyası için model olması, Avrupa Birliği'ne katılma süreci, son yıllarda modernleşme yolunda katettiği mesafe, Türklerin İslâm dünyasıyla aynı safta yüzyıllar boyunca karşılaştıkları problemlere karşı birlikte durduğu konularına değinildi. Bunun yanında son yıllarda da gerek Gazze için Davos'taki duruşu, gerekse dünyanın dört bir yanındaki ezilen Müslümanlara sahip çıkması ile Türkiye'nin İslâm dünyasında dikkatleri çekmeyi başardığını söyleyen Ûdeh, Arap dünyasında Türkiye hakkında fazla bir şeyin bilinmediği, mevcut bilgilerin sathi ve kulaktan duymanın ötesine geçmediğini dile getirdi.

Son yıllarda da gerek Gazze için Davos'taki dik duruşu, gerekse dünyanın dört bir yanındaki ezilen Müslümanlara sahip çıkması ile Türkiye'nin İslâm dünyasında dikkatleri çekmeyi başardığını söyleyen Ûdeh, Arap dünyasında Türkiye hakkında fazla bir şeyin bilinmediği, mevcut bilgilerin sathi ve kulaktan duymanın ötesine geçmediğini dile getirdi.

Son yıllarda gerçekleşen seçimlerindeki şeffaflığı, sosyal altyapının sağlamlaştırılmasında toplumun katkısı, iktisadî alanda başarısı, rasyonel ve yapıcı hedefleriyle, Türkiye altyapısının başları döndüren bir hızla gelişmekte olduğunu dile getiren Ûdeh, "5-10 sene evvel Türkiye'yi ziyaret edenimizin, şu sıralarda tekrar ziyaret etmesi durumunda, sunulan hizmetler ve kalitesi açısından çok büyük farklılıkların olduğunu görecektir" şeklinde konuştu.