8 Eylül 2009 Salı

@ Belçika Devleti iflas mı ediyor?

Belçika Federal Devleti’nin sürekli güncellenen ve her güncellendiğinde ülkeyi daha karamsar bir havaya sokan bütçe açığı rakamları çiçeği burnunda Bütçe Bakanı Guy Vanhengel’in derin bir umutsuzluğa sevk etti. Bakan Vanhengel, “Belçika’nın durumunu bir firma gibi incelersek, sanal olarak iflas durumunda olduğunu görürüz” diyerek, kuzeyiyle güneyi arasında yaşanan çekişmelerden ve kurumsal reform tartışmalarından yorulan ülkenin dikkatini gittikçe kötüye giden ekonomiye çekmeyi başardı.
Belçika için eldeki ekonomik veriler iç açıcı değil. Son güncellemeyle birlikte bu yıl öngörülen bütçe açığı 25 milyar Euro. En iyimser tahminler bile Belçika’nın 2012’den önce bütçede denge sağlayamayacağını gösteriyor. İşsiz sayısı, bugüne kadar ekonomik refahıyla övünen Flaman Bölgesi’nde yüzde 20’nin üzerinde bir oranında artış gösterdi. Brüksel Bölgesi’nde neredeyse her üç gençten biri iş beklerken, Belçika genelinde 25 yaşın altındaki gençlerdeki işsizlik oranı son üç ayda yüzde 88 oranında artış gösterdi.
Geçen ay iflas eden şirket sayısında rekor düzeyde artış gözlenirken, birçok firma, krizin etkisinden yavaş yavaş kurtulduğunu görmesine rağmen işçi çıkarmaya veya yeni eleman alma konusunda tereddüt etmeye devam ediyor.
Ülkenin toplam ise borcu 321 milyar Euro’ya ulaştı ve önümüzdeki 6 yıl boyunca her yıl en azından 25 milyar Euro’luk sabit borç kapatmak durumunda.
Bütün bu veriler “Belçika Devleti iflas mı ediyor” tartışmalarını beraberinde getirdi.