1 Eylül 2009 Salı

@Medvedev'den Kafkas açılımı...

Rusya, Müslüman din adamlarından halkı terörden uzak tutmaları için yardım istedi.

Kafkaslar 4 yılın en kanlı dönemini yaşıyor. Bölge liderlerini, güvenlik güçlerini hedef alan terör saldırılarının önünü kesmek isteyen Rusya Müslüman din adamlarından halkı terörden uzak tutmaları için yardım istedi.

Rusya lideri Dmitri Medvedev, Kuzey Kafkaslar'da arka arkaya yaşanan terör saldırıları sonrası bölgede yeni açılımlara hazırlanıyor. Temmuz ayında Rusya'nın İnguşetya Cumhuriyeti'nde bir polis karakoluna düzenlenen bombalı saldırıda 25 kişinin ölmesini ve İnguşetya Cuhurbaşkanı Yunus-Bek Evkurov'a düzenlenen suikasti milat olarak kabul eden Rusya Müslümanları yanına çekerek terörü durdurmayı planlıyor. Aybaşında güvenlik yetkilileriyle bir araya gelen Medvedev cuma günü de Soçi'de bölge liderleri ve Müslüman din adamlarıyla bir araya geldi.

'SİLAHLA TERÖR ÇÖZÜLMEZ'
Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, İnguşetya Cuhurbaşkanı Yunus-Bek Evkurov ile bir araya geldi. Liderler saldırıları ve alınacak önlemleri görüştü. Ardında da Kuzey Kafkaslar'daki etkili Müslüman din adamlarıyla bir araya geldi. Çeçenistan ve İnguşetya'daki radikal İslami hareketin yayılmasında endişe eden Rus lider Müslüman liderlerden gençlerin teröristlerin ağına düşmesinin engellenmesinde yardım istedi. Medvedev, "Bölgede sizlerin desteği olmadan Kafkas sorununun üstesinden gelmemiz mümkün değil. Rusya hükümetinin tam desteğini her zaman yanınızda hissedebilirsiniz" dedi. Aşırılıklarla ilgili İslamcı tamlamasının kullanılmasının doğru olmadığını kaydeden Medvedev, "Bu tür insanlar için sadece 'haydut' demeliyiz. Buna herhangi bir dini referans koymak doğru değil. Bunlar kendilerini samimi Müslümanlar olarak tanımlasa da öyle olmadıklarını biliyoruz" diyerek sözlerini bitirdi. İntihar saldırısında yaralanan İnguşetya lideri de, "Askeri yöntemlerin başarı getirmediğini görüyoruz. Yeniden toplum değerlerini oluşturmamız gerekli" ifadesini kullandı.

TELEVİZYON KURULSUN
İslam'ın temel prensiplerinin anlatılabileceği bir televizyon kanalı kurulmasını öneren Medvedev İslami eğitimin yayılmasını sağlayarak radikallerin önüne geçmek istediklerini belirtti. Medvedev, "Şimdi dijital yayına geçildi. Geniş imkanlar sağlıyor. Ülkemizde İslamiyeti, gelenekleri anlatacak bir televizyon kanalı kurulması gerektiğini düşünmeliyiz." önerisinde bulundu. Radikal internet sitelerinin kapatılmasının da cevap olamayacağını söyleyen Medvedev bunun yerine İslam'ın esas değerlerinin tanıtıldığı internet siteleri kurmak gerekli dedi.