20 Haziran 2009 Cumartesi

@ Türkiye'nin dünyadaki rolü artacak!

Türk ekonomisinde toparlanmanın işaretlerinin görüldüğünü belirten IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, krizden çıkışta Türkiye’nin dünyada rolünün artacağını söyledi.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, küresel kriz ortamında Türkiye ekonomisi için ‘iyimser cümleler’ kurdu. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Bodrum’da düzenlenen Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında konuşan Lipsky, 2009 yılının son döneminden itibaren küresel ekonomik krizden zarar gören ülkelerin yavaşça toparlanma içine gireceklerini, Türkiye’nin hem bölgesinde hem de dünyada artan rol oynayacağını söyledi. Türkiye’nin geçen yıl dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 6.2 daraldığını, bu yıl ilk çeyrek sonuçlarının, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve istihdamda 2001’deki krize göre daha hızlı küçüldüğü için çok daha kötü olması olasılığı bulunduğunu belirten Lipsky, bunun sonucu IMF’nin, bu yıl Türkiye’de ekonomik faaliyetlerde yüzde 5 azalma öngördüğünü ifade etti. Lipsky, Türk ekonomisinin esneklik ve direnç gösterdiğini, bankacılık sektörünün önemli kárlar sağladığını ve güçlü sermaye yapısı olduğunu belirtti.

Özel sektörün önceki krizlerdeki acı deneyimlerinden iyi dersler çıkardığını söyleyen Lipsky, uluslararası yatırımcı güveninin düzelmesinin faiz oranlarının istikrara kavuşmasına yardımcı olduğunu ve Türk tahvillerinin Eylül 2008’den önceki seviyesine döndüğünü bildirdi. Tüketici güveninin güçlü biçimde geri geldiğini söyleyen Lipsky, özel sektöre kredi vermenin olumlu ivme kazandığını, bütün bu işaretlerin Türk ekonomisinin düzelmenin eşiğinde olabileceğini gösterdiğini belirtti. Lipsky, artan bütçe açığı ve zayıflayan kredi kalitesinin, güçlü biçimde halledilmediği sürece büyümenin görünümünü olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Lipsky, Türkiye’nin geleceği için büyük iyimserliğe sahip olduğunu ve her şekilde Türkiye’ye desteğe hazır olduklarını ifade etti.

ZARAR 2. DÜNYA SAVAŞI’NDAN BÜYÜK

Küresel krizin dünyaya maliyetinin 2. Dünya Savaşı’ndan büyük olacağını ifade eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Küresel finansal koşullardaki aşırı sıkılık devam ediyor. Sağlam bir getiriyle hesapları kitapları yapıp yatırım kararı verelim. ÖTV ve KDV indirimlerinin ilelebet olmayacağının önemli sinyalini verdik. İndirimlerin yavaş yavaş kalkmasının uygun olduğunu düşündük.’ Hükümetin orta vadeli program üzerinde çalıştığını dile getiren Bakan Ali Babacan, bunun güçlü yapısal reformları içerdiğine işaret etti.