24 Nisan 2009 Cuma

@ Türkiye ile AB daha güçlü olur!

7 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine İsveç Liberal Parti'den girecek olan Cecilia Wikström, Türkiye'nin üyeliğinin AB'yi güçlendireceğini düşünen bir politikacı.

Wikström, Türkiye'yi 'Müslüman adetleri bulunan laik bir ülke' olarak niteledi ve "O çok zengin adetlerinden bize de kazandırabilir.
Müthiş bir kültüre sahip. Farklı mimarisinden tut da, farklı bir dilin ve sanat görüşünün olması ve de küçük Asya'ya yaklaşabilmemiz açısından Türkiye'nin üyeliği gerekli. Doğu kültürü artık bizim de kültürümüz olacak." şeklinde konuştu. Fransa'nın Türkiye'nin üyeliğine karşı olduğuna ilişkin bir soru üzerine Wikström, "Sanırım korkuyor, yabancı olana duyulan korku ama aslında Türkiye AB'ye çok şeyler katacaktır." dedi. İsveçli siyasetçi, Türkiye'nin üyeliğinin ekonomik olarak da kazançlı olacağını kaydetti. Avrupa'da İslamofobi ve yabancı düşmanlığının yükselişine dikkat çeken Cecilia Wikström, bu görüşleri destekleyen partilere karşı oy kullanma çağrısı yaptı. İsveçli siyasetçi, ülkesinin 200 yıldır hiç savaş yaşamadığını ve rahat bir yaşama alıştığını belirterek, "O yüzden oy kullanmaya bile gerek duymuyoruz. Oysaki demokrasinin bir gereği oy kullanmaktır ve bu da hepimizin bir vazifesidir. Dünyanın başka yerlerindeki insanlar oy kullanabilmeyi ancak hayal edebilirken, bizim bu kadar rahatlıkta oy kullanmamamız kabul edilemez." ifadelerini kullandı. İsveç'ten ırkçı siyasilerin Avrupa Parlamentosu'na girmesi halinde bunun İsveç için olumsuz bir tanıtım olacağını söyleyen Wikström, "Bu acı olur. Bu yüzden de bu seçimlerde herkes oy kullanmalı, seçimlere ehemmiyet vermeli." diye konuştu.