12 Eylül 2009 Cumartesi

@ Amerikalıların İslam dini hakkındaki bilgisi...

Amerika'da İslam'ın şiddeti teşvik ettiğini düşünenlerin oranında iki yıl öncesine göre az da olsa bir düşüş yaşandığı ortaya çıktı. Pew Forum tarafından yapılan araştırmada, genellikle başka dinleri ve kültürleri bilmemekle suçlanan Amerikalıların son yıllarda az da olsa İslam hakkında bilgi edindiklerini ortaya koydu.

YÜZDE 58'İ AYRIMCILIK YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYOR
Pew Araştırma Merkezi tarafından 4 bin Amerikalı yetişkin üzerinde yapılan araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 58'inin Müslümanların ABD'de ayrımcılığa tabi tutulduğunu gösterdi. İki yıl önce yapılan araştırmada İslam'ın şiddeti teşvik eden bir din olduğunu düşünenlerin sayısı 45 iken, bu oran son araştırmada yüzde 38 olarak görüldü. Ancak bu oran 2001'deki 11 Eylül olaylarının ertesi yılında (2002) yapılan araştırmadaki oranın üstünde. 11 Eylül saldırılarından sonra yapılan araştırmada İslam'ın şiddeti teşvik ettiğini düşünenlerin oranı yüzde 25 olarak belirlenmişti.

AMERİKALILAR AYNAYA BAKMAYA BAŞLAMIŞLAR
Araştırmada İslam'la ilgili görüş bildirenlerin büyük bölümünün kendi inanç değerleri üzerinden yorum yaptığı belirtilirken, Pew Araştırma Merkezi'nden Michael Dimock, Amerikalıların büyük bir bölümünün Müslümanların ayrımcılığa tabi tutulduğunu düşünmesiyle ilgili olarak, “Bu bir çeşit kendine aynada bakmaktır ve insanlar ayrımcılığa tabi tutulanlarla empati kuruyorlar” yorumunu yaptı.

EN FAZLA CUMHURİYETÇİLER AMA ORANLARI BİRAZ DÜŞTÜ
Öte yandan, araştırmada İslam'la ilgili olarak olumsuz görüş bildirenlerin büyük bir bölümünün eski Başkan George Bush'un partisi Cumhuriyetçi Parti'nin tabanını oluşturan Evanjelikler ve Neo-Conlar olması dikkat çekti. Araştırmaya göre kendisini Cumhuriyetçi Partili olarak görenlerin yüzde 55'i İslam'ı ‘şiddet' olarak görüyor. Bu oran iki yıl önceki araştırmada yüzde 68 olarak çıkmıştı.

LİBERAL VE DEMOKRATLAR ARASINDA DAHA AZ
Kendilerini liberal ve demokrat olarak adlandıranların ise yüzde yüzde 25'i İslam'ı ‘şiddet' olarak görürken, bu oran iki yıl önceki araştırmayla aynı kaldı. Araştırmaya katılan ve kendisini beyaz Evanjelik Proteston olarak tanımlayanların yüzde 53'ü İslam'ın şiddeti teşvik ettiğini düşünürken, beyaz Katoliklerin yüzde 38'i, siyah Protestanların yüzde 30'u ve diğer beyaz Protestanların yüzde 39'u bu görüşü paylaşıyor.

YÜZDE 36'SI NE ‘ALLAH'I NE ‘KUR'AN'I BİLİYOR
Araştırmada dikkati en çeken en önemli hususlardan biri de Amerikalıların İslam'ı ne kadar tanıdıklarına dair oldu. Araştırma, Amerikalılar İslam'la ilgili son dönemde az da olsa biraz bilgi sahibi olduklarını gösteriyor ancak çoğunluğun İslam'la ilgili bir bilgisi bulunmuyor. Araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 41'i Müslümanların kutsal kitabının ‘Kur'an' ve Tanrıya İslam'da ‘Allah' denildiğini biliyor. Bu oran iki yıl öncesinde yüzde 33 oranındaydı. Araştırmada, sadece ‘Allah' ya da sadece ‘Kur'an'ı bilenlerin oranı yüzde 50'inin biraz üstündeyken, bu iki terim hakkında hiçbir bilgisi olmayan Amerikalıların oranı ise yüzde 36 olarak görüldü.

Mehmet Nedim Aslan/habervaktim.com