9 Eylül 2009 Çarşamba

@ Türkiye Süper Güç Olacak!

ABD'li ünlü gelecek gurusu James Canton, krizden erken çıkacak ülkeler arasında gösterdiği Türkiye'nin yakın gelecekte önemli stratejik misyonlar üstlenerek model ülke olacağını söyledi.

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından The Institute for Global Futures'in kurucusu James Canton, küresel krizle birlikte dünyada dengelerin değişmeye başladığını belirterek, daha global düşünen, teknoloji ve inovasyona (yenilik) ağırlık verecek stratejileri hayat geçiren Türkiye'nin ilk modern müslüman süper güç olabileceğini söyledi. Canton, "Türkiye, teknoloji ve inavosyona adapte oldukça global sisteme daha hızlı ayak uyduracak. Önümüzdeki dönemde dünyada önemli bir model ülke olacak. Bugüne kadar hep coğrafi üstünlüğü ile değerlendirilen Türkiye'nin artık bunun da ötesine geçme zamanı geldi. Atacağı adımlarla ilk modern müslüman süper güç olarak tarihi açıdan önemli bir rol üstlenecek" dedi. Dünyanın bundan sonra da değişik krizler yaşayacağını savunan Beyaz Saray'ın Bilim ve Teknoloji Ofisi eski Danışmanı James Canton, "Son 20 yıla baktığımızda ortalama her 5 yılda bir çeşitli krizler meydana geldi. Gelecekte bizleri yeni krizlerin beklediğini söylemek için kahin olmaya gerek yok. Değişen dünyada önümüzdeki dönemlerde bizleri farklı yeni krizler bekliyor" dedi. Krizlerin beraberinde karşı konulamaz fırsatlar da ortaya çıkartacağını söyleyen Canton, Türkiye gibi gelişen ülkelerin etkin teknoloji yatırımı, altyapı desteği, lojistik ve iletişim endüstrisinde anahtar rol üstleneceğini belirtti.

'YENİ KURUMLAR ÇIKACAK'
Yaşanan global krizin, ilerideki krizlerde mücadele edebilecek yeni ve güçlü kurumlar ortaya çıkarmaya başladığını kaydeden Canton, yeni krizlerde daha iyi mücadele verilerek etkin kararlar alınacağını belirtti. Canton, bundan sonraki krizlerin son yaşanılan kadar güçlü ve yıkıcı olmayacağını söyleyerek yeni endüstrilerin ve yeni oyuncuların sahaya ineceğini söyledi. Canton, "Global dünya yakın gelecekte yeni sürpriz ve değişimlere gebe. Şuan herkes ekonomide ortaya çıkan risklere odaklandı. bu yüzden birçok kimse büyük resmi göremiyor. Ekonomik dengeler tamamen değişiyor ve önümüzdeki dönemde fırsatları iyi değerlendiren yeni oyuncularla tanışacağız. Kriz, yeni endüstriler meydana getiriyor ve inovasyon alanında büyük değişimler yaşanıyor. Tüm bunlar olumlu gelişmeler ve kriz sonunda kimlerin kazanan ve kaybeden olduğunu belirleyecek" dedi.