22 Mart 2008 Cumartesi

@ Financial Times: AKP davası seçimi kaybedenlerin açık darbesi

İngiltere’nin önemli gazetelerinden Financial Times, AKP’nin kapatılmasına ilişkin açılan dava ile ilgili geniş bir yoruma yer verdi. Gazete yorumunda dava, “Laik kesimin açık darbesi" olarak değerlendirildi. Bu güçlerin başarıya ulaşması durumunda Türkiye’nin Avrupa’yı unutması gerektiği öne sürülen yorumda, özetle şu görüşlere yer verildi: “Bir ülke düşünün ki yargı hiç beklenmedik bir anda kısa süre önce ezici bir çoğunlukla seçimi kazanarak hükümeti kurmuş olan bir partiyi kapatmak ve ülkenin başbakanına ve cumhurbaşkanına siyasi yasak getirmek istesin. Bu ülke Türkiye’dir. Türkiye Avrupa Birliği ile zorlu geçen üyelik görüşmeleri süreci içindedir. Ancak ülkenin AB üyeliği olasılığını yeni-İslamcı ve Avrupa taraftarı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki hükümet ile kendisini Avrupalı gören fakat her çareye başvurarak iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisini iktidardan düşürmeye çalışan laik kesim arasındaki çatışma gölgelemektedir.
Laik kesimin bu çabaları anayasal meşruiyetin incir yaprağıyla gizleniyor olsa da seçimde kazanamayan güçlerin açık bir darbesi anlamına gelmektedir. Bu güçlerin başarıya yaklaşmaları halinde bile Türkiye Avrupa’yı unutmalıdır.
Şimdi ise başsavcı AKP’nin laiklik karşıtı bir tutum içinde olduğunu iddia ederek bu siyasi yapıyı değiştirmek istemektedir."