22 Mart 2008 Cumartesi

@ Başoğlu: 'Allah' demek suç olacak!

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, laikliğin mevcut Anayasa’da tanımı yapılmaksızın yer alması sebebiyle Türkiye’nin, Allah demenin suç olduğu bir sürece girdiğini söyledi Başoğlu, “Eğer laikliğe bir açıklık ve tanım getirilmezse, ilerde Allah diyenlerin bile laikliği ihlal ettiği biçiminde yorumlanarak suçlanabileceği bir ortama doğru gidiyoruz” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AK Parti’nin kapatılması talebiyle hazırladığı iddianamesine tepkisini dile getiren Başoğlu, “İslâmi değerleri laikliğe aykırı sayarak dava konusu yapmak ve parti kapatma gerekçesi saymak bir bakıma İslâm’ı yargılamak gibi bir anlama gelmektedir. Böyle bir yargılamadan kesinlikle kaçınmak gerekir” diye konuştu.

Yapılacak Anayasa değişikliğinde laikliğin mutlaka tanımının yapılması gerektiğini kaydeden Başoğlu, “İddianamede, İmam Hatip liseleri, başörtüsü, otobüste mescid açılması gibi tamamen İslâmi değerlere yer verilerek laikliğin ihlâl edildiği iddia edilmektedir. Ben ilke olarak siyasi partilerin Anayasa Mahkemesi’nde yargılanması ve kapatılmasına karşıyım. Suç işlediği iddia edilen siyasi partiler birer tüzel kişi olduğuna göre yetkili organlarının kararına bağlı olmayan herhangi bir konuda yargılanmamaları gerekir. Eğer Türkiye’de demokrasiyi koruyup geliştirecek ve güçlendireceksek, her şeyden önce rejimin ve partilerin hiçbir müdahaleye maruz kalmamaları gerekir” dedi.