28 Mart 2008 Cuma

@ Ateizme karşı kutsal ittifak çağrısı

Suudi Kralı Abdullah'tan tarihi çağrı: Yahudi ve Hrıstiyan kardeşlerimizle ateizmin yükselişini engellemek için diyalog sürecini başlatmalıyız...

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, dinler arasında diyalog çağrısında bulundu. Resmi SPA ajansının haberine göre, Kral Abdullah, "Kültür ve Dinlere Saygı" konulu bir seminerde yaptığı konuşmada, önde gelen din adamlarının, kendisinin bu fikrini yürütme konusunda yeşil ışık yaktığını belirtti. Kral Abdullah, önerisinin, ahlak, aile düzeni ve dürüstlüğün bozulmasına yol açanlara karşı insanlığın korunması için tüm tek tanrılı dinlerin temsilcilerinin aynı tanrıya inanan din kardeşleriyle bir araya gelmesi olduğunu söyledi. Aile kavramının zayıfladığına ve ateizmin güçlendiğine dikkati çeken Kral Abdullah, bunun tüm dinlerce kabul edilmeyecek bir durum olduğunu belirtti. Hristiyanlar ve Musevilerle yeni bir diyaloğa girmek için tüm dünyadaki Müslümanlarla görüşmeler yapacağını ifade eden Suudi Kralı, böyle bir mutabakata varılması halinde önerisini BM'ye sunmayı düşündüğünü bildirdi.

İslam'dan başka bir dine aleni bir şekilde ibadet etmenin yasak olduğu Suudi Arabistan'ın Kralı Abdullah, ilk kez İslam, Yahudilik ve Hıristiyanlık arasında diyalog başlatılması için dini liderlere çağrıda bulunuyor

Ülkeleri arasında diplomatik ilişki bulunmamasına rağmen, Kral Abdullah 2007 yılında Katolik dünyasının kalbi Vatikan'ı ziyaret etmiş ve ve burada Papa 16'ncı Benedikt ile görüşmüştü.

Geçen hafta uluslararası basında yayımlanan haberlerde, normalde İncil edinmenin bile yasak olduğu Suudi Arabistan'da ilk kez bir kilise açılmasının gündeme gelebileceği öne sürülmüş ve Suudi Arabistan ile Vatikan arasında diplomatik ilişki kurmaya yönelik çalışmaların sürdüğü bildirilmişti.

Suudi Kralı'nın açıklaması, İtalyan gazetesi Corriera della Sera'nın genel yayın yönetmeni yardımcısı Magdi Allam'ın, aşırı dinciliği eleştirmesi üzerine aldığı tehditler nedeniyle İslam'ı bırakıp Katolik olmasının ardından geldi. Mısır asıllı bir İtalyan olan gazeteci-yazar Magdi Allam, İsrail ile ilgi yazdığı 'Çok Yaşa İsrail' adlı kitapla radikal İslamcıların şimşeklerini üzerine çekmiş ve ölüm tehditleri almaya başlamıştı. Allam Vatikan'da hafta sonu düzenlenen gösterişli bir törende, bizzat Papa tarafından vaftiz edilmişti.

Arap basınında, vaftizle ilgili olarak "Magdi Allam'ın Hıristiyanlığa geçmesini, Vatikan'ın hanesine yazılan bir puandır" yorumları yapılmış ve bu gösterişli törenin, provokasyona varan bir ortam yarattığı belirtilmişti.