29 Ekim 2008 Çarşamba

@ Amerikalılar İslami Fonlara Yöneliyor...

ABD'de İslami fonlar küresel krizden fazla etkilenmediler. İslami fonların yatırımcılarından yarısı Müslüman değil. Müslüman olmayanlar İslami fonların kurallarının çok iyi olduğunu düşünüyorlar.

Tha Washington Post gazetesinin bildirdiğine göre, 532 milyon dolar varlığı sahip Amana Gelir Fonu, İslami kurallar ve Nicholas Kaiser'in yönetiminde son beş yılda bütün rakiplerinden daha başarılı oldu.

Amana Income fonunun yıllık ortalama kazancı yüzde 9.7. Amana Income ve kardeş kuruluşu Amana Growth, inançlarına göre yatırım yapmak isteyen Amerikalı Müslümanlar için kuruldu. Uygulanan İslami kurallar sayesinde İslami fonlar yaşanan küresel krizde fazla yara almadılar.

Yıllık ortalama kazancı yüzde 7.7 olan Amana Growth, son beş yıl içinde karlılıkta fonlar arasında ikinci sıraya yerleşti.

Amana Income, North American Islamic Trust'tan bir grup Müslüman bilim adamı tarafından 1986'da kuruldu. Merkezi Indianapolis'te. Fonların başına Unified Management'in başkanı Nicholas Kaiser getirildi. Amana Growth Trust ise şu anda 792 milyon dolar varlığa sahip ve 1994'te kuruldu.

62 yaşındaki Kaiser, 1989'da Bellingham şehrinde kurduğu Saturna Capital firması ile fonları yönetiyor. Amana fonları kaynağını Kur'an Kerim ve hadisten alan İslami kurallara uygun olarak yatırımlarını yapıyor. İslami kurallar, fonların kumar, alkol, domuz ürünleri ve pornografi gibi endüstrilerde kullanılmasını yasaklıyor.

Bir çok Müslüman olmayan yatırımcıları bulunduğunu söyleyen Kaiser, "Çünkü kuralların yatırım için çok iyi olduğunu düşünüyorlar." dedi.

Fonları mali danışmanlar vasıtası ile satın alan 70 bin yatırımcının yaklaşık yarısının Müslüman olmadığını söyleyen Nicholas Kaiser, 17 bin ortağın ise fonları doğrudan satın aldığını kaydetti.

Yale ve Şikago üniversiteleri mezunu Kaiser, fonun yönetim kurulundaki tek Müslüman olmayan üye. Kaiser, İslami konularda başkan yardımcısı Monem Salam'a danışıyor, ayrıca Bahreyn'deki İslami mali kuruluşlarla irtibat halinde.