7 Ekim 2008 Salı

@ Hahamdan piskoposlara Kitab-I Mukaddes dersi

İsrailli haham Şir-Yaşuv Cohen, Vatikan’da toplanan Roma Katolik sinodunda konuşan ilk Yahudi din adamı oldu. Hayfa başhahamı Cohen, dünyanın dört bir yanından sinod için Vatikan’a gelen piskoposlara, Kitab-ı Mukaddes’in Yahudi yorumunu dün akşam anlattı. İncil’i de içeren kutsal kitabın ilk beş bölümü, Museviliğin temelinde yer alan Tevrat’ı oluşturuyor.

Öte yandan Cohen, dünya basınına verdiği demeçlerde, Vatikan’ın gönlünü almak için özel bir çaba sarfetmeden konuştu. 80 yaşındaki Cohen, Reuters’e verdiği röportajda, "İkinci Dünya Savaşı sırasında Papa olan Onikinci Pius’un 50. ölüm yıldönümünde onurlandırılacağı etkinliklere denk düştüğünü önceden bilsem, buraya gelmezdim" dedi.

Pius’un kendi döneminde yapılan Yahudi soykırımına karşı "daha fazla ses çıkarması gerektiğini" vurgulayan Cohen, "Belki perde arkasında kurbanların kurtarılması için çalışmış olabilir. Bunu Allah bilir. Ama sesini yükseltse, bu çok daha yararlı olurdu" diye konuştu.

Papa 16. Benedikt, geçen ay yaptığı açıklamada, Onikinci Pius’un "elinden geleni yaptığını" öne sürmüştü. Vatikan’da perşembe günü Pius anısına bir ayin düzenlenecek. Bunu bir konferans ve fotoğraf sergisi izleyecek. Hıristiyanlık ile Musevilik arasındaki diyaloğun önündeki en büyük engellerden birinin, Onikinci Pius meselesi olduğu belirtiliyor.