26 Aralık 2008 Cuma

@ Ekonomiyi kurtarmak için ''Big Bang'' lazım...

Newsweek Dergisi, uygulanan kurtarma paketlerinin başarılı olmadığını belirterek ‘Dünyanın ‘big bang’ türü bir kurtarmaya ihtiyacı var’ dedi.

KÜRESEL krizin karşısında başta ABD’de olmak üzere, çeşitli ülkelerce oluşturulan ‘kurtarma paketleri’nin istenen sonuç vermediği belirtilerek bir ‘big bang kurtarması’ istendi. Newsweek dergisi, ‘felaketin eşiğindeyiz’ diyerek ‘cesursa’ hareket edilmesi gerektiğini savunurken, dünya ekonomisini canlandırmak için 2 trilyonu ABD’de olmak üzere, toplam 4 trilyon doların harcanmasını önerdi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş de önceki gün yaptığı konuşmada, dünyayı saran finans ve ekonomi krizinin, yakın zamanlardaki verilere göre yapılan tahminlerden bile kötü olduğunu, ancak güçlü teşvik paketleri ve uluslararası koordinasyon gibi önlemlerle çözümlenebileceğini söylemişti.

‘BÜYÜK PATLAMA’

EVRENİN yaratılışına ilişkin ‘big bang’ teorisine gönderme yapan dergi şöyle devam etti: ‘Gereken yanıt, şimdiye kadar gördüklerimizden büyük olan, hükümetlerin

bulaşıcı hastalığın bir adım gerisinde değil, karşısında yer almasını sağlayan, güveni yeniden tesis edebilecek kadar geniş ve etkin, big bang türü bir küresel kurtarmadır.’ Newsweek, bazı hesaplara göre, şimdiye kadar ABD’de kurtarma önlemlerinin, maliyetinin 8 trilyon doları bulacağına dikkat çekti. AB’nin de geçtiğimiz günlerde 260 milyar dolarlık pakete onay verdiğini anımsattı. Sadece ABD’de önümüzdeki iki yılda 1 trilyon doların harcanacağı canlandırma paketini isteyen dergi, 1 trilyon doların ABD’nin GSYİH’sının yüzde 7’sine eşit olduğunu belirtti. ANKA

4 trilyon dolara ihtiyaç var


ABD’NİN krizle mücadelede tek başına hareket edemeyeceğini belirten dergi, Avrupa, Japonya ile Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ekonomilerin de benzer çabaları göstermesi gereğine işaret ederken, küresel ekonomiyi canlandırma paketinin, şimdiye kadar yapılan harcamaya göre 7 kat artırılarak dünyanın GSYİH’sının yüzde 7’sini oluşturan 4 trilyon doları bulmasını istedi. Normal olmayan koşullarda dümenin başında hükümetlerin olması gerektiğini belirterek, ‘belirsizlik istikrarın ve büyümenin düşmanı’ diyen dergi, geleceğin büyük yeniliklerini finanse edecek kurumlara ihtiyacın bulunduğunu vurgularken ‘Taşlar yerine oturduğunda yeni bir küresel para otoritesi veya finansal düzenleyiciye ihtiyaç olur mu?’ sorusunu da sordu.