24 Aralık 2008 Çarşamba

@ Kanadalı Müslümanların İslam’la uyanışı...

Kanadalı Müslümanlar, tüm dünyadan önemli Müslüman konuşmacıların koştuğu ve “İslam ruhunu canlandırmak” toplantısı için hazırlanıyor.

Toplantının basın sözcüsü Nadir Şirazi, TIMETURK’e “Her sene ortalama 15 bin kişinin katılımıyla toplantı birçok kesimi kendisine çekiyor” dedi. Kuzey Amerika’dan binlerce kişi 26 Aralık Cuma günü Toronto’ya, 3 günlük konferans için akın edecek.

Aktif Kanadalı genç Müslümanların organize ettiği ve ülkedeki en büyük Müslüman toplantısı olarak kabul edilen etkinlik, Kuzey Amerika İslam Topluluğu (ISNA) toplantısını anımsatıyor.

Bu sene yedincisi yapılan etkinliğin teması “Allah’ın Peygamberi’nin Çağrısına Cevap Vermek- Batı’daki Müslümanları için Nebevi Önceliklerin Tesisi” olarak belirlendi.

Etkinlikte ayrıca Kuzey Amerika’nın her köşesinde gelen firmaların ürünlerini ve hizmetlerini tanıtabileceği büyük bir fuar alanı da yer alacak.

Konferansın sonunda, ünlü Pakistanlı sanatçı Cüneyt Cemşid ve İngiliz şarkıcı Mesut Kurtis’de ilahi konserleri verecek. Organizatörler, etkinliğin bu sene Kanada’da yılbaşı tatiline rastlaması nedeniyle daha büyük bir geri dönüş bekliyor.

İlk düzenlendiği 2003 yılından itibaren etkinlik Kuzey Amerika’dan en yüksek profilli konferanslardan biri haline geldi. İlk yıl 3 bin 500 kişilik katılımcı sayısıyla etkinlik, 2007’de 15 bine ulaşarak Kanada’daki en büyük Müslüman konferans haline dönüştü.

Küresel vatandaşlar

Tüm dünyanın çeşitli köşelerinden gelen Müslüman alimler etkinlikte katılımcılara seslenme fırsatı bulacak. Bunlar arasında Amerikalı Hamza Yusuf, İsveçli Tarık Ramazan, Kanadalı Cemal Bedavi, Kuveytli Tarık Süveydan ve Amerikalı Yahya Rodos gibi isimler yer alıyor. Batılı Müslüman alimler arasında en tanınanlarından biri olan Ramazan, konferansta “Radikal Reform-İslam Etiği ve Liberasyon” adlı yeni kitabını tanıtacak.

Etkinlikteki Mısır’ın karizmatik sunucusu ve TV vaizi Amr Halit de yer alacak. Etkinliğin kurucusu ve direktörü Fuzan Han, TIMETURK’e şunları aktardı: “Dünyanın en farklı şehri Toronto’ya böylesi zengin konuşmacılar getirerek, diğerleriyle beraber yaşamak için köprüler kurmak ve Kanada’ya faydalı olmak istiyoruz”.

Geçen yıllarla birlikte etkinlik Müslüman ve Gayrimüslim ziyaretçiler çekmeye başladı. Bunlar arasında ünlü gazeteci Robert Fisk, Amerikalı Haham ve siyasi aktivist Michael Lerner ve Pakistanlı politikacı ve kriket efsanesi Imran Han gibi isimler bulunuyor.

Organizatörler, seçkin konuşmacıların çeşitliliğinin Kanada’nın 32,9 milyon nüfusunun yüzde 1,9’unu oluşturan Müslümanların gerçek betimini yansıttığına inanıyor. Han, “Kanada’daki Müslümanlar, küresel vatandaşlardır ve tüm dünya üzerindeki insanlığa herkesten çok bağlıdırlar” diye konuştu.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmada Müslümanların ezici çoğunluğu Kanadalı olmaktan gurur duyduğunu ve genel nüfusa oranla çok daha iyi eğitimli oldukları ortaya kondu.