26 Aralık 2008 Cuma

@ Obama ya tavsiye:''Türkiye'nin izinden git!''

Washington Post'un en önemli kalemlerinden David İgnatius, Obama'nın, Türkiye'nin Ortadoğu'da uyguladığı "domino teorisini" dikkatle incelemesi gerektiğini söyledi.

WASHINGTON
Türkiye'nin aktif bölge politikaları ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun yaklaşımları, dünyada giderek artan bir ilgi uyandırıyor. Son olarak Washington Post'un tanınmış yazarı David İgnatius, köşe yazısında Obama ekibini, Türkiye'nin bölgeye ilişkin "domino teorisini" dikkatle incelemeye çağırdı.

DOMİNO TEORİSİ
İgnatius, Dolmabahçe'de Ahmet Davutoğlu ile yaptığı söyleşiyi değerlendirdiği "Türkiye'nin Domino Teorisi" başlıklı köşe yazısında "Türkiye'nin başlıca dış politika stratejisti" olarak tanıttığı Davutoğlu'nun, Ortadoğu'da önümüzdeki dönemde yapılacak kritik seçimlere dikkat çekerek bölgenin önündeki siyasi seçeneklerin "bir domino sırası"na benzettiğini kaydetti. Yazıda Davutoğlu'nun teorisi şu sözlerle açıklandı: Eğer domino taşlarını doğru yöne doğru sıralarsanız her yerde iyi şeyler olacaktır. Yanlış yöne sıralarsanız tam tersi.

OBAMA DİKKATLİ İNCELEMELİ

Davutoğlu'nun, bölgede İsrail ile Suriye arasındaki "başarılı aracılık" gibi girişimleri yönettiğine işaret eden İgnatius "domino teorisi, Obama'nın ekibince dikkatli bir biçimde incelenmeyi hak ediyor" yorumunu yaptı. WP yazarı, Davutoğlu, Türk diplomasisindeki "Doğu'ya kayan değişikliği"nin başında bulunduğu için söyleşinin Dolmabahçe Sarayı'ndaki "Osmanlı" dekorunda yapılmasının uygun olduğunu da kaydetti.

TÜRKİYE'NİN SEÇİM HASSASİYETİ

Sloganı "Sınırlarımızda sıfır sorun" olduğu belirtilen Davutoğlu'nun değerlendirmelerinin "ilginç" yönünün bölgede bir dizi seçimleri içermesini belirten İgnatius, bu çerçevede Davutoğlu'nun, "Dünya toplumunun, bu seçimlerin önemli olduğunu ve Obama Başkanlığını etkileyeceğini anlamasını istiyoruz" dediğini aktardı. İgnatius, Davutoğlu'nun, üzerinde durduğu seçimleri de, Filistin'deki başkanlık seçimi, İsrail'deki genel seçimler, Irak'taki yerel seçimler, Lübnan'daki parlamento seçimleri olarak sıraladı.

'Büyük Ortadoğu' projesi çöktü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun, geçtiğimiz günlerde Fransız Le Monde gazetesinde yayınlanan ve 'Bush'un Büyük Ortadoğu Projesi Çöktü' başlıklı söylesişi oldukça ses getirdi. Davutoğlu yazısında bölgesel sorunların çözümü için tüm oyuncuların sürecin bir parçası hissedeceği "kapsayıcı" bir yaklaşım gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede "Şer Ekseni" yerine "İstikrar Ekseni" ilan edilmesini, konfederasyondan kaçınmasını isteyen Davutoğlu, İran'a yaptırım uygulanmasının, durumu daha da kötüleştireceği uyarısını da yaparken, Barack Obama'nın, çok taraflı yeni bir yaklaşım sözünü verdiğini kaydetti.