27 Şubat 2009 Cuma

@ Türkiye köklü bir değişim yaşıyor

Birleşik Arap Emirlikleri, El Beyan Gazetesi yazarı Ahmed Amrabi'nin dünkü makalesini asagida okuyabilirsiniz:

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e, "Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz" diyerek Davos'taki bir oturumdan çekilmesi ender görülen dramatik bir sahneydi. Peki bu sadece kişisel bir tepkiden mi ibaretti? Hayır. Erdoğan sadece Türkiye'de iktidardaki AKP'nin görüşünü değil, Türk halkının gerçek kimliğine dair değişimi de ifade ediyordu.

Türk yazar Aslı Aydıntaçbaş geçtiğimiz günlerde Herald Tribune gazetesinde yayımlanan makalesinde 10 yıl önce bir Türk milletvekiliyle yaptığı anlamlı bir söyleşiyi aktarıyordu.

Söz konusu milletvekili Türkiye'yi doğudaki komşularıyla, özellikle de İran ve Suriye'yle buluşturacak bağlardan ve Asya'yla İslam dünyasında yeni koalisyonlar kurma çabasının öneminden bahsetmişti. Bu vekil, şu an cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül. Gül'ün 10 yıl önce dile getirdiği düşünceler o dönemde hayaldi, ancak şimdi
Türkiye'nin resmi politikası oldu.

Avrupalı Türkiye, bugün Müslüman kimliğine dönme yönünde dönüşüm içinde. Araplar ve Müslümanlar bu gerçeği idrak etmeli. Türkiye köklü biçimde değişiyor ve Erdoğan'ın Peres'e öfkeli karşı koyuşu İslam dünyasındaki halklara anlamlı bir mesajdı.