11 Nisan 2008 Cuma

@ Üniversielerde, ‘Türk-Kürt ile laik-şeriatçı kamplaşması var’

Öğrenciler, üniversitelerde silahlı saldırılara varan olayların 12 Eylül öncesinden olduğu gibi sağ-sol çatışmasından farklı olarak, 'Ulusalcı-Kürtçü', 'laik-şeriatçı' kamplaşmasından kaynaklandığını söylüyor.

"Üniversiteler Kurtlar Vadisi'ne döndü, her an bir yerden bir Polat Alemdar çıkacak diye bekliyoruz." Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi öğrencisi ve Genç-Sen Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Kıvanç Eliaçık, üniversitelerde son günlerde tırmanan gerginliği bu sözlerle anlatıyor.

Uludağ Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi'nde öğrenci yaralanmaları ile sonuçlanan, ardından Akdeniz Üniversitesi'nde silahlı saldırıya dönüşen olaylar, "üniversitelerde 1980 öncesine mi dönülüyor" tartışmasını beraberinde getirdi.

Referans'ın haberine göre kendini "sağ" şeklinde ifade eden gruplar "PKK'lılar bayrak yakıyor" derken, sol eğilimli öğrenciler ise "Uzun saçlı, küpeli öğrenciler bile artık saldırıya uğruyor" görüşünde. Kendilerine yöneltilen bu iddiaları kabul etmeyen her iki kesim de, buna karşın siyasette artan tansiyona paralel üniversitelerde bir kutuplaşmanın yaşandığı konusunda hem fikir. Gençlik, 1980 öncesi ile paralellik kurulacaksa bunun sağ-sol şeklinde değil, konjonktüre uygun bir gerçeklik üzerinden yapılabileceğini belirtiyor. Öğrencilere göre, bugünkü kutuplaşma '80 öncesinde olduğu gibi sağ-sol değil, Türk-Kürt ile laik-şeriatçı ekseninde oluşmuş durumda. Tedirginliğin bir süredir daha küçük çaplı olaylarla gün yüzüne çıktığını vurgulayan her iki kesimin birleştiği bir nokta var; "Türban, Ergenekon soruşturması, YÖK gerginliği ve laik-antilaik tartışmaları ekseninde yükselen tansiyon provakatörler tarafından üniversite gençliği kanalıyla nemalandırılmak isteniyor".