17 Eylül 2008 Çarşamba

@ ‘İslamofobi insanlık suçu ilan edilmeli!..’

Hristiyan Zapatero, Müslüman Erdoğan ve Musevi Hahambaşı Haleva iftarda buluştu

BaŞbakan Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Lois Zapatero ile birlikte AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Wow Otel’de 3 bin 500 davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarda konuşan Başbakan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı’nın önemine vurgu yaparak, Batı ülkelerinde baş gösteren ’İslamofobi’yi eleştirdi. Erdoğan, ’İslamofobi’nin de antisemitizm gibi insanlık suçu ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Evrensel kandil yakıldı

Türkiye’nin medeniyetler arasında kültürel ve siyasi bir köprü olduğunu belirten Erdoğan, “Bugün bir oruç akşamı İstanbul’da yeni bir mahya yazmak, yeni bir meşale tutuşturmak için buradayız. Evrensel insanlık sevgisi, adalet, barış adına buradayız. Hepinize yaktığınız bu kandil için teşekkür ediyorum. Medeniyetler İttifakı için İstanbul bu akşam burada Madrid’le birleşmiş durumda. Muazzam bir ilham kaynağı olarak farklı dinlerin temsilcileri burada. Dünyanın pek çok şehirlerinin içinden bir nehir geçer ama İstanbul’un içinden bir deniz geçer” dedi

İftarda şiir de okudu

Konuşmasında Yahya Kemal’in “Endülüs’te Raks” adlı şiirini de okuyan Erdoğan, insanlığın savaş ve şiddetten yorgun düştüğünü ifade etti. Erdoğan, “Bunun için ülkemizi irademizi zorlamazsak yarınki, nesillere daha az acı dolu bir dünya bırakabiliriz” dedi. Medeniyetin bir güç gösterisi ya da güçlü olanın haklı karşısındaki üstünlük iddiası olmadığını belirten Erdoğan, “Hakikatin temeli güç, silah ve para olamaz” dedi. Erdoğan, insanlığın derin bunalımını aşmak için büyük adımlar atılmaya mecbur olunduğunu ifade ederek, “Zira unutmayalım ki, barış ve adaleti sağlamak savaştan daha büyük bir cesaret istiyor. İki Akdeniz ülkesi olan Türkiye ve İspanya tarihin yüklediği bu görevi yerine getirmektedir” dedi. İftara, AKP’-lilerin yanısıra iş, sanat ve spor çevrelerinden davetliler katıldı.